Recept dana: Flambirane banane sa sladoledom od vanile
05.11.2020 | 07:08 >> 21:18
Karamel i banana najbolji su par
Flambirane banane (Bananas Foster) nastale su u Nju Orleansu, SAD, a čine je zapaljene banane karamelizovane u sosu od putera, smeđeg šećera, tamnog ruma i likera od banane, pa onda servirane sa sladoledom od vanile.
Karamelizovani sos priprema se kulinarskom tehnikom koja se naziva flambiranje, odnosno postupak kada se jelo ili poslastica preliju alkoholnim pićem i onda zapale. Sama priprema banana pretvara se u stoni performans, a na tanjiru se sreću tamno i svetlo, hladnoća i toplota, vatra i led… A u našim ustima nastaje srećna eksplozija ukusa.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Piletina Marengo
Sastojci:
- 2 banane
- 2 kašike žutog ili smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika meda
- 1 štapić/kesica vanile
- 1/2 dl vode
- 1 kašika ruma
- 1kašika likera od banane
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika slatke pavlake
- sladoled od vanile ili šlag po želji
Priprema
1. Rasecite oljuštene banane uzdužno na polovine.
2. U tiganj stavite žutog ili smeđeg šećera da pokrije dno. Dodajte kašiku meda, kašičicu cimeta, sadržinu jednog vanila štapića (ili malo vanila ekstrakta) i 50 ml vode. Pustite da se karamelizuje. Po potrebi dodajte još vode ako je sos suviše gust.
3. Ne skidajući sa vatre, ubacite banane i pustite ih da se prže sa svake strane po 10 sekundi, dodajte kašiku maslaca i slatke pavlake, pa promešajte da se sve sjedini, a zatim sipajte liker od banane i rum.
4 Flambirajte, odnosno upalite rum dugačkom šibicom ili dugačkim upaljačem i budite oprezan jer će buknuti plamen koji će nestati čim ispari alkohol.
5. Na tanjir za serviranje ili u čaše stavite kuglu sladoleda ili šlaga, pa pored stavite banane čim nestane plamen, te ih prelijte karmelom sosom, a odozgo ih možete posuti i čokoladnim mrvicama.
Bon appetit!