Recept dana: Čokoladna pita s puterastim testom ulepšaće vam kraj sedmice i vikend

18.03.2022 | 06:58

Autor: Z. A.

Zasladite se prhkom pitom uz kafu ili čaj

Copyright Instagram: razigrana_kecelja

Dani su sve sunčaniji i duži, potrebno vam je više energije, a ovaj kolač je savršen spoj čokolade i testa, balans energije i zdravlja...

Recept smo pronašli na Instagram profilu razigrana_kecelja, a tu je dospeo preko naloga @recepttura...

Tako je oduvek bilo sa svim dobrim recepturama - nekad su išli od sta do usta, danas od Instagram profila do drugog Instagram profila.

A čim naše oči primete nešto ukusno, odmah poželimo da to podelimo sa vama.

Sastojci:

Za testo

  • 300 g mekog brašna tip 400
  • 150 g maslaca
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje


Za fil

  • 1/2 l mleka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 70 g čokolade za kuvanje
  • 140 g šećera
  • 80 g maslaca
  • + 100 g seckanih sirovih lešnika ili badema

Priprema

1. U vanglicu sipajte brašno, maslac (sobne temperature), šećer, so, prašak za pecivo, vanilin šećer i jaje. Rukama umesite glatko testo. Biće mrvičasto, ali potrebno je malo duže ga mesiti kako bi se sve sjedinilo. Stavite testo u providnu foliju i stavite ga u frižider na sat vremena.

2. Dok je testo u frižideru, napravite fil. Od mleka odvadite 12 kašika i razmutite s pudingom od čokolade i šećerom. U šerpicu sipajte ostatak mleka i stavite na ringlu da provri. Kad provri, sklonite mleko sa ringle, dodati razmućen puding, promešajte i vratite nekoliko min na ringlu. Sve vreme mešajte. Sklonite puding sa ringle i u njega dodajte čokoladu i maslac. Sve dobro izmešajte, prekrijte providnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.

3. Izvadite testo iz frižidera i trećinu testa stavite u zamrzivač. Uzmite pleh 20 x 30 i podmažite ga da se testo ne lepi. Testo razvucite malo i prebacite u pleh, pa prstima dodatno razvucite u plehu.

4. Ohlađen fil umutiti mikserom dva minuta, pa prelijte preko testa. Preko fila pospite deo seckanog lešnika, pa izrendati zamrznut ostatak testa, pa posuti ostatak badema. Pecite na 180 stepeni 40 minuta.

 

 

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam