Pravda za čvarke: Znamo da ste jedva čekali da čujete da su podjednako zdravi kao čija semenke

11.11.2020 | 13:05 >> 12:15

Autor: Katarina Obradović

Sigurni smo da doktori neće priznati kad ih pitate

Copyright Printscreen/Instagram

Poslednjih godina čija semenke su neizostavan deo trpeze svakog ko vodi računa o ishrani i odgovorno pristupa svom zdravlju. A namirnice koje su u našoj kuhinji prisutne decenijama, poput čvaraka, bivale su optužene da loše utiču na zdravlje.

Moramo priznati da je prosečan čovek prilično zbunjem oprečnim informacijama, teorijama, zagovaranjem različitih režima i tipova ishrane. Kada se podvuče crta, povrće je sastavni deo svakog od preporučenih režima, a svakodnevno nas iznenadi neka nova informacija stigla kao rezultat istraživanja. Ova nas je i obradovala.

Copyright Pixabay

Omiljena srpska gurmanska poslastica, čvarci, bogati su proteinima i mastima i ne sadrže ni mrvicu ugljenih hidrata, zbog čega su dobri za sve one koji su na dijeti bez ugljenih hidrata.

Ono što je još interesantnije, sastav čvaraka donekle je sličan trenutno najpoznatijoj zdravoj namirnici – čija semenkama. Naime, ove semenke su bogate masnoćama, vlaknima, proteinima, esencijalnim mineralima i antioksidantima.

Copyright Printscreen

Sigurni smo da će svaki doktor stati na stranu čija semenki, zbog visoke kalorijske vrednosti i velikog udela masnoća koje se nalaze u čvarcima, ipak, nove studije su pokazale da su čvarci nepravedno okrivljeni da loše utiču na zdravlje.

Saznaj više:

Bake znaju najbolje: Pileća supa je poznati lek za prehladu još od 12. veka zbog fantastičnih učinaka na organizam

Mask se nije šalio: „Teslatekila“ razgrabljena za tren oka

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam