„Rolls-Royce“: Simbol luksuza, pouzdanosti i statusa rođen je pre 115 godina

19.05.2021 | 15:05 >> 12:37

Autor: Z. A.

Sam naziv brenda izaziva strahopoštovanje

Copyright Profimedia

Kompanija „Rolls-Royce“ je britanski proizvođač luksuznih automobila. Osnovali su je Čarls Rols i Henri Rojs 1906. Tokom vremena kompanija je stekla reputaciju vrhunske kompanije koja proizvodi „najbolji automobil na svetu“.

Henri Rojs je 1884. sa ušteđevinom od 20 funti i učešćem svog prijatelja Ernesta Klermonta od još 50 funti otvorio električarsku i mehaničarsku radionicu u Mančesteru pod imenom „F. H. Rojs i društvo“ (F H Royce and Company).
Tokom 1894. počinju da proizvode dinamo motore i električne dizalice, a firma je preregistrovana u društvo sa ograničenom odgovoršnošću „Rojs Limitid“ (Royce Ltd.), a sa prilivom kapitala otvara fabriku u Traford Parku, u Mančesteru.

Čarls Stjuart Rols i Henri Rojs upoznal su se 1904. i dogovorili saradnju, a prvi automobil pod nazivom „Rolls-Royce“ proizveli su 1906. godine.

Prvi model firme bio je „Silver Ghost“, koji se proizvodio sve do 1925. Ukupno je proizvedeno 6.127 komada tog modela.

Copyright Profimedia

Tokom Prvog svetskog rata uspostavljena je proizvodnja avionskih motora, a 1940. započet je razvoj mlaznih motora i kasnije njihovu proizvodnju. Vremenom je „Rolls-Royce“ izgradio trajnu reputaciju razvojem i proizvodnjom motora za vojne i civilne avione.

Copyright Profimedia

Današnja kompanija, „Rolls-Royce Motor Cars“ britanski je ogranak nemačke firme BMW, u čijem je potpunom vlasništvu.
Sedište kompanije se nalazi u Gudvudu u zapadnom Saseksu u Engleskoj.

Copyright Rolls-Royce-Ghost

Modeli „Rolls-Royce“ bili su natprosečno skupi, ali su vrlo brzo su našli svoje mesto na tržištu budući da su se isticali pouzdanošću.

Copyright Rolls-Royce

Copyright Printscreen

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam