Nema ograničenja brzine na pojedinim delovima Autobana, ali to ne znači da vozači mogu da rade šta god hoće

14.11.2022 | 14:47

Autor: Z.A.S.

Ukoliko se ipak odluče na samovolju, moraće da snose posledice

Copyright Unsplash

Ograničenja brzine nema na pojedinim delovima nemačkih auto-puteva. To, ipak, ne znači da vozači mogu da rade šta god požele.

U slučaju da ipak odluče da primenjuju samovolju, naravno, moraće da se suoče sa posledicama.

Preporučena brzina je i dalje 130 km/h, a ona važi za motorna vozila ukupne mase do 3,5 tone. Ovo se odnosi na one delove na kojima maksimalna brzina nije ograničena odgovarajućim znakovima.

Prema Nemačkom auto-klubu (ADAC), ova preporuka važi samo ako su vremenski uslovi pogodni. U slučaju jake kiše ili magle, preporučena brzina je još manja...

Ko se ne pridržava preporučene brzine na deonicama auto-puteva bez ograničenja, ne mora da strahuje od kazne, jer prekoračenje preporučene brzine nije prekršaj.

Profimedia
 

Doduše, postoji i bezbednosni aspekt – što je veća brzina, to je vreme reakcije kraće, duži zaustavni put vozila... Ali to nisu svi problemi.

Ako preticanjem oštetite drugog učesnika u saobraćaju, možete upasti u ozbiljne nevolje. S obzirom da nepoštovanje preporučene brzine povećava rizik od nesreće, može postojati rizik od solidarne odgovornosti u slučaju sudara.

Profimedia
 

To, na primer, znači da svako ko prebrzo vozi krajnjom levom trakom i udari u vozilo koje iz vozne naglo skrene u tu traku, može biti delimično kriv za nesreću ako značajno prekorači propisanu preporučenu brzinu.

To dalje znači da ćete vi ili vaše osiguranje morati da pokrijete deo štete.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: B92