Znanje, tehnika, strast: Izložba o Nikoli Tesli otvorena u SANU

07.07.2021

16:56 >> 17:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka se na desetak panela sa tekstovima i fotografijama posebno bavi odnosom velikog naučnika sa Visokom tehničkom školom u Gracu

Znanje, tehnika, strast: Izložba o Nikoli Tesli otvorena u SANU
Copyright Nikola Tesla/Profimedia

Izložba “Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu”, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, otvorena je sinoć u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, gde će trajati do 24. jula.

Izložba o Nikoli Tesli Tanjug/Miloš Milivojević

Prilikom otvaranja ambasador Austrije Nikolaus Luteroti je rekao da je Tesla danas dobro poznat u celom svetu, ali da je i dalje “zanimljivo baciti više svetla na godine kada je počela njegova akademska karijera” u Gracu.

Nikolas Luteroti Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks je pročitao pozdravno pismo rektora Tehničkog univerziiteta u Gracu Haralda Kajnca koji je naglasio da je Tesla kao niko drugi živeo slogan te ustanove “znanje, tehnika, strast”.

Adrijan Fajks Tanjug/Miloš Milivojević

Upravnik Galerije nauke i tehnike SANU akademik Zoran Petrović je istakao da posetioci mogu sa izložbe da ponesu “inspiraciju koju ljudi poput Tesle svakome mogu da daju”.

Zoran Petrović Tanjug/Miloš Milivojević

Izložba se na desetak panela sa tekstovima i fotografijama posebno bavi Teslinim odnosom sa Visokom tehničkom školom u Gracu, gde je studirao od 1875. do 1878. godine i na kojoj je za svoja dostignuća dobio počasni doktorat 1937. godine.

Izložba o Nikoli Tesli Tanjug/Miloš Milivojević

Iz SANU su naveli da pored najvažnijih prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, izložba naglašava kako su njegove ideje uticale na nauku i industriju.

Pročitajte još

Izložba pokazuje i razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, i kako se Teslino nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike