Želimir Žilnik gost na projekcijama svojih kultnih filmova u Domu omladine

09.06.2021

13:04 >> 13:07

0

Ideja je da se publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj sceni, u kontekstu umetnosti i savremene

Želimir Žilnik gost na projekcijama svojih kultnih filmova u Domu omladine
Copyright Printscreen / Kunsthalle Wien

Reditelj Želimir Žilnik biće gost projekcija svojih filmova “Ustanak u Jasku” i “Stara škola kapitalizma” 12. i 19. juna u Domu omladine Beograda.

“Stara škola kapitalizma“ iz 2009. godine je smeštena u sred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočarenjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici. Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja.

Promo

Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce. Zastupnik ruskih tajkuna, broker s Volstrita i dolazak potpredsednika SAD-a Bajdena u posetu Beogradu – neočekivano zapliću sled događaja, vodeći priču do šokantnog završetka. Film beleži sve kompleksniji, a opet i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

“Ustanak u Jasku” je film iz 1973. godine i prati stanovnike sela Jazak, na Fruškoj gori, koji pokazuju kako su izvodili ilegalne akcije protiv okupatora tokom Drugog svetskog rata. Govore o dramatičnim događajima, pomaganju i skrivanju partizana i odlasku mlađih seljana u partizanske jedinice, u Bosnu.

Promo

Slušamo sećanja na okupatorska hapšenja, proganjanja i mučenja. U poslednjoj četvrtini filma, učesnici govore o događajima iz jeseni 1944. godine, kada je selo oslobođeno i kada su Rusi prošli kroz njihov kraj. Sećaju se radosti i velike nade zbog dolaska slobode i socijalizma.

Projekcije Žilnikovih filmova DOB organizuje u okviru svog programa “Dok sinema masters” autorke i moderatorke Jovane Nikolić, a koji predstavlja “filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije i one koji još uvek stvaraju i šire uticaj na mlađe generacije”.

Profimedia

– Sve filmske projekcije biće praćene razgovorom moderatora s gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj sceni, u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije”, saopštio je DOB.

Pročitajte još

Žilnik je jedan od začetnika žanra doku-drama, autor preko 50 igranih i dokumentarnih filmova, u kojima je okrenut temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike