Tajne teatra sa reke Niger: Tradicionalne pozorišne lutke Malija u Muzeju afričke umetnosti

24.04.2021

15:26 >> 15:05

0

Predstave su organizovane kao proslava, festival ispunjen brojnim nastupima i živom interakcijom između izvođača i gledalaca u njihovim selima, dok lutke, d

Tajne teatra sa reke Niger: Tradicionalne pozorišne lutke Malija u Muzeju afričke umetnosti
Copyright Promo / Muzej afričke umetnosti

Tematska izložba “Tradicionalne pozorišne lutke Malija” – iz zbirke Andreja Jerovšeka i Muzeja afričke umetnosti otvorena je juče za posetioce.

Izložba kustoskinje Marije Miloš predstavlјa lutke karakteristične po svom stilu izrade i animacije za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali, u dolini reke Niger.

Promo / Muzej afričke umetnosti

Predstave tradicionalnih lutkarskih teatara u Maliju organizovane su kao proslava, festival ispunjen brojnim nastupima i živom interakcijom između izvođača i gledalaca na otvorenom prostoru u njihovim selima, dok lutke, džinovske i male, obično predstavlјaju životinje, lјudska bića, mitska bića i duhove.

Promo / Muzej afričke umetnosti

Zahvalјujući umeću izvođača, tradicionalno iniciranih u tajne lutkarstva, lutke postižu gestove koji idu od određenih jednostavnih plesnih koraka do komplikovanih i dinamičnih pokreta. Uz lutkarske scene, jednu tradicionalnu predstavu čine i pesme vodećeg vokala i hora, izvođači sa maskama i kostimima, grupni plesovi i perkusionisti na bubnjevima.

Promo / Muzej afričke umetnosti

Predstave se tradicionalno održavaju jednom ili dva puta godišnje i važan su društveni i kulturni događaj za zajednicu. Na izložbi su izložene lutke različitih vrsta i tehnika izrade iz zbirke Muzeja afričke umetnosti i iz privatne zbirke Andreja Jerovšeka (Slovenija), sakuplјene u Maliju u periodu od kraja šezdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Pročitajte još

U nedelјu, 25. aprila u 11 sati održaće se prvo stručno vođenje kroz tematsku izložbu. Broj posetilaca je ograničen, a prijavlјivanje se vrši slanjem mejla na [email protected]

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike