Svetlana Bojković svečanom besedom otvorila Bitef (FOTO)

16.09.2021

07:57 >> 08:08

0

Uveliko je uvedena nova normalnost, druženje je ukinuto, stvorena je distanca. Jedino je ostala higijena ljudskog uma i duha. Bitef je ostao mesto provokativno

Svetlana Bojković svečanom besedom otvorila Bitef (FOTO)
Copyright Svetlana Bojković / Milan Maricic/ATAImages

Glumica Svetlana Bojković svečano je otvorila zvaničan početak BITEF-a u dvostrukom izdanju, na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta uz prigodan govor na temu ekologije, o čemu je reč i u spektakl predstavi “Tragovi” slavnog belgijskog autora Vima Vandekejbusa.

Glumica je u poslednje vreme istaknuta ekološka aktivistkinja i ovom prilikom je konstatovala da smo stigli u 2021, nakon izgubljene 2020. godine, a i dalje se nalazimo u strahu od pandemije, koja se još uvek ne završava.

– Uveliko je uvedena “nova normalnost”, druženje je ukinuto, stvorena je distanca. Jedino je ostala higijena ljudskog uma i duha. Bitef je ostao mesto provokativnog i kritičkog razmišljanja, prema rečima umetničkog direktora Ivana Medenice. Proglašavam 54. i 55. izdanje festivala otvorenim – poručila je Bojkovićeva, a onda je počela jedna čudesna i vanserijska predstava.

Svetlana Bojković / Milan Maricic/ATAImages

Slogan festivala “Na ivici budućnosti” mogao bi biti i podnaslov spektakla “Tragovi”, koji se ne može jednostavno dočarati rečima.

Talentovani svestrani umetnik Vim Vandekejbus stvorio je jedan čaroban svet igre, drame, koreografskih lepota, šumske čarolije, i kako je u intervjuu za Tanjug definisao – “zastrašujuća i uznemirujuća bajka”.

Kompanija “Ultima vez” iz Brisela, pomenutog belgijskog reditelja, osnovana pre skoro 35 godina, zaista predstavlja sve ono vrhunski što se može zamisliti u svetu umetničke igre u sudaru sa modernim pozorišnim tendencijama.

Bitef, otvaranje / Milan Maričić/ATAImages

Na sceni se odigrava susret čoveka i prirode, kao i čoveka i životinje, što predstavlja težište tema kojima se inače bavi Vandeksjbus u svojim ostvarenjima – konflikt između tela i uma, osećanja i intelekta, muškarca i žene, prirode i kulture, grupe i pojedinca, iluzije i realnosti.

Posebna zanimljivost i fascinantnost leži u rediteljskom rešenju da jedan od aktera ove belgijske trupe svoje replike u potpunosti govori sve vreme na – srpskom, sa tek blagim akcentom, što je publiku prijatno iznenadilo, da specijalno za ovu priliku i izvođenje prirede ovakav poduhvat.

Bitef / Milan Maričić/ATAImages

Autor je igračko-dramski komad spremao nadahnut sa istraživanjem koje je obavio radeći na ovom višeslojnom, kompleksnom i neverovatnom projektu.

Naime, u jednom rumunskom selu, meštani svakog 1. januara imaju jednu specifičnu feštu, vrstu rituala gde su obučeni u kostime – medveda, i onda igraju u toj koži, slave život.

Simbolično su odabrali medveda kao životinju, jer oni jedini imaju zimski san, onda se probude nakon neke vrste hibernacije, a tako ti ljudi slave buđenje nove godine.

Ivan Karl, Miloš Latinović / Milan Maricic/ATAImages

Publika koja je propustila veče otvaranja, imaće prilike da gleda “Tragove” večeras takođe u JDP-u.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnoge ličnosti iz javnog života, kao i diplomatskog kora – ambasadori Belgije, Austrije, Španije, Italije, Velike Britanije, Bugarske, glumica i upravnica JDP-a Tamara Vučković, Mira Adanja Polak, Vesna Čipčić, Isidora Minić, Dušanka Stojanović Glid, Vanja Ejdus, Boris Liješević i mnogi drugi.

Isidora Minić / Bitef / Milan Maricic/ATAImages

– Veoma sam srećan što sam se vratio na Bitef, jer je ovo festival gde se pozorište tretira veoma ozbiljno, priča se stalno o pozorištu, a mnogi festivali u svetu postoje da bi zabavili publiku. BITEF svakako nije takav, jer on gleda u budućnost i kroz prošlost – pohvalio je za Tanjug belgijski umetnik Beogradski internacionalni teatarski festival, i dodao da je veoma počastvovan što njegova predstava “Tragovi” otvara 54. i 55. izdanje.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike