Šta klinci danas čitaju: Nekoliko naslova koje svaka dečja polica treba da ima

24.04.2021

09:19 >> 12:32

0

Omiljeni književni junaci mališana poslednjih godina su Tom Gejts i Persi Džekson, a svaki ima posebnu priču koja privlači veliki broj čitalaca

Šta klinci danas čitaju: Nekoliko naslova koje svaka dečja polica treba da ima
Copyright Pixabay

Decu će uvek obradovati dobre knjige, i iz njih će naučiti nešto novo i dobro se zabaviti, a ovo su neki od naslova uz koje se lepše raste.

Omiljeni književni junaci mališana poslednjih godina su Tom Gejts i Persi Džekson. Svaki ima posebnu priču koja privlači veliki broj čitalaca.

Knjige o Tomu Gejtsu piše i ilustruje Liz Pišon. One prate trend pisanja knjiga za decu u dnevničkoj formi, sa puno zabavnih crteža umesto ilustracija. Serijal govori o životu jednog običnog dečaka i svim situacijama koje su deo njegovog života.

Prvi put su mališani upoznali Toma Gejtsa u knjizi “Moj savršeni svet – Tom Gejts”, a zatim su usledili i naslovi: “Izvanredni izgovori (i druge dobre stvari) – Tom Gejts”, “Sve je ekstra (manje-više) – Tom Gejts”, “Genijalne ideje (uglavnom) – Tom Gejts”, “Tom Gejts je apsolutno fantastičan (u nekim stvarima)”, “JOŠ sjajnih poslastica (… ili ne baš) – Tom Gejts”, “Tom Gejts – Totalno savršeni godišnjak”, “Tom Gejts – Malkice srećan”, “Tom Gejts – Da! Ne. Možda…”

Promo / Laguna

Sin Rika Riordana, autora serijala o Persiju Džeksonu, ima disleksiju i poremećaj pažnje. Kada je imao devet godina, odbijao je da čita, ali je voleo grčke mitove, pa je Rik svog sina pretvorio u junaka iz prošlih vremena. Tako je nastao Persi Džekson, serijal bestseler knjiga, koji je dobio i svoje holivudske ekranizacije.

Međutim, Persi nije superheroj kao svi ostali: nikada nije u celom svom životu dobio veću ocenu od trojke. Persi ima disleksiju i hiperkinetički poremećaj pažnje, baš kao i sin Rika Riordana, po kome je junak i stvoren. Na početku svojih avantura Persi otkriva da njegove poteškoće ipak nisu slabost, već siguran znak njegove veličine.

Veoma je popularan serijal “Persi Džekson i bogovi Olimpa” koji ima pet delova: “Kradljivac munje”, “More čudovišta”, “Titanova kletva”, “Bitka za lavirint”, “Poslednji bog Olimpa”.

Promo / Laguna

Na spisku najtraženijih knjiga za mališane u poslednje vreme obavezne su one koje govore o velikim ljudima koji su ostavili značajan trag u istoriji i umetnosti. Upravo takvi su naslovi: “20 izuzetnih devojčica koje su promenile svet”, “20 izuzetnih dečaka koji su promenili svet”, “20 izuzetnih umova koji su promenili svet”, “Detinjstvo slavnih ljudi”, “Budući Tesla, Zmaj Jova i Pupin”.

Promo / Laguna

“Zbirka zagonetaka Nikole Tesle” Ričarda Galanda gurnuće mlade čitaoce u svet Teslinih pronalazaka i eksperimenata dok rešavaju razne zadatke.

Promo / Laguna

Knjiga “Džordžov tajni ključ vaseljene” koju su napisali Stiven i Lusi Hoking sadrži neverovatne naučne činjenice i zanimljivosti o svemiru.

Klasik srpske književnosti za decu je roman “Pradevojčica” Desanke Maksimović, priča o praistorijskoj civilizaciji, njihovom životu, običajima i odnosima. Na izrazito romantičan način autorka opisuje životni put devojčice Gave, ćerke pećinskog slikara i lovca Vrača.

Stres. Hormoni. Škola. Internet. Mnogo je to briga za jednu tinejdžerku ili jednog tinejdžera. Srećom, tu su vodiči “(Skoro) sve što jedna (buduća) tinejdžerka treba da zna” i “(Skoro) sve što jedan (budući) tinejdžer treba da zna”.

Pročitajte još

Samo do nedelje 25. aprila u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs, očekuju vas veliki popusti na knjige za decu i mlade. Popust na Lagunina izdanja za jednu knjigu za decu iznosiće 25%, za dve 30%, za tri 35%, a za četiri i više knjiga 40%.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike