Pulicerova nagrada za književnost Luizi Erdrič za roman „Noćni čuvar“

12.06.2021

05:31 >> 09:47

0

Autor: Dejan Ćirić

Prestižno priznanje se dodeljuje u 22 kategorije - petnaest iz oblasti novinarstva i sedam književnih i muzičkih nagrada

Pulicerova nagrada za književnost Luizi Erdrič za roman „Noćni čuvar“
Copyright Luiza Erdrič Profimedia

Američka književnica Luiza Erdrič dobitnica je Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji fikcija, za roman „Noćni čuvar“.

Luiza Erdrič rođena je u Minesoti, a odrasla u Severnoj Dakoti. Otac joj je bio nemačkog porekla, a Luizin deda po majci živeo je među Indijancima plemena Čipeva. Ona je autorka poezije, romana i dečjih knjiga u kojima čuva kulturno nasleđe severnoameričkih Indijanaca. Za svoja dela dobila je brojne nagrade i počasni je doktor dva američka univerziteta. Živi u Mineapolisu i poseduje malu knjižaru pod nazivom „Knjige od brezove kore“.

Tanjug/Harper via AP

Među dobitnicima Pulicerove nagrade za književnost u kategoriji biografije su Les i Tamara Pejn za delo „Malkom Iks“, prenosi AP.

Nagrade su objavljene na ceremoniji na kojoj se odaje priznanje najboljim autorima iz sveta novinarstva i umetnosti za 2020. godinu.

Pulicerovu nagradu za muziku dobila je kompozicija „Strajd“ Tanje Leon zbog, kako je žiri saopštio, „muzičkog putovanja punog iznenađenja sa moćnim basom i ritmičkim motivima“.

Nagradu za dramu osvojila je predstava “Hot ving king” Ketori Hol.

Luiza Erdrič Profimedia

Američki list Mineapolis star tribjun dobitnik je Pulicerove nagrade u kategoriji udarnih vesti za izveštavanje o smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja, dok su agencija Rojters i časopis Atlantik podelili nagradu za interpretativno izveštavanje. Nekoliko ovogodišnjih laureata dobilo je priznanje za praćenje pandemije koronavirusa i izveštavanje o protestima nakon Flojdove smrti koji su prerasli u pokret “Životi crnaca su važni”, prenosi Rojters.

Pulicerova nagrada se dodeljuje u 22 kategorije – petnaest iz oblasti novinarstva i sedam književnih i muzičkih nagrada.

Pročitajte još

Objavljivanje dobitnika trebalo je da bude održano u aprilu, ali je odloženo zbog pandemije. Dodela nagrada, koja se obično održava ubrzo nakon objavljivanja, odložena je za jesen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike