Prva memorijalna soba heroine Milunke Savić u Jošaničkoj banji

27.09.2020

09:53 >> 15:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Spomen kompleks je sada dostojan srpske Jovanke Orleanke

Prva memorijalna soba heroine Milunke Savić u Jošaničkoj banji
Copyright Promo/Dejan Koturanović

Prva memorijalna soba heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić biće otvorena 9. oktobra 2020. godine u Jošaničkoj banji, a u njoj će se ubuduće nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka, najavili su iz Centra za kulturu „Gradac“ iz Raške.

Promo/Dejan Koturanović

Na tom mestu je 1995. godine podignut Spomen kompleks Milunke Savić, ali je nedugo posle izgradnje memorijala objekat zaboravljen i počeo je da propada. Dvadeset godina kasnije, ovaj prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

– Ponosan sam na sve koji su doprineli da se Spomen kompleks obnovi i da interaktivna stalna postavka zaživi na mestu odakle je Milunka Savić krenula prvo u Balkanske, a potom i u Veliki rat. Najveći izazov je bio kako da u ovom, relativno malom prostoru, uklopimo umetničko-dokumentarnu celinu, a da ona bude dostojna lika i dela velike Milunke. Hvala „Artebeat“ timu, vajarima, producentima, koautorima Dejanu Koturanoviću i Danijeli Matović na divnoj saradnji i podršci, rekao je autor sadašnje stalne postavke Dušan Jovović.

Promo/ Dejan Koturanović

Izložbena postavka je sastavljena iz tri segmenta – centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne fotografije najodlikovanije srpske heroine i autentični filmovi iz Velikog rata, koje pomoću tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

Promo/Dejan Koturanović

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski, kojima se posetiocu dočaravaju uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave i oružje. Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista „Le Petit Journal“.

Promo/Dejan Koturanović

U okviru Memorijalnog kompleksa postavljene su i dve spomen-ploče sa imenima učesnika Balkanskih i Velikog rata iz rodnog kraja Milunke Savić (Jošanička banja i Kovači), koji se sa bojnog polja nisu vratili svojim kućama.

Milunka Savić rođena je u Koprivnici 28. juna 1892. godine. Bila je srpska heroina Balkanskih ratova, u kojima se borila preobučena u muškarca, Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“. Umrla je u Beogradu 5. oktobra 1973.

Promo/Dejan Koturanović

Rukovodilac projekta je Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu „Gradac“ iz Raške, autor je doktor Dušan Jovović – multimedijalni umetnik iz Beograda, a koautorka Danijela Matović, istoričar umetnosti i organizator muzejskih aktivnosti u pomenutom Centru za kulturu.

Kompletna rekonstrukcija Spomen kompleksa i stalna interaktivna izložba su urađene sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i donacijama Opštine Raška.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike