Ovacije za operu koju je Mocart pisao po svojoj ljubavnoj priči

16.11.2020

06:54 >> 12:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Opera velikog ansambla iz Sankt Peterburga Otmica iz saraja, u režiji Jurija Aleksandrova, sinoć je gostovala u Operi i teatru Madlenianum, na veliko oduševl

Ovacije za operu koju je Mocart pisao po svojoj ljubavnoj priči
Copyright Pixabay

Državni kamerni muzički teatar iz Rusije u novom gostovanju prvo je premijerno predstavio publici operu “Nasilje nad Lukrecijom”, u petak i subotu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, prema delu britanskog kompozitora Bendžamina Britna, u režiji istog autora, inače umetničkog direktora i osnivača tog pozorišta.

„Otmica iz saraja” je prva nacionalna opera napisana u stilu „zingšpila“ i do danas se smatra najstarijom operom na nemačkom jeziku. Žanr „zingšpil“ predstavlja vesele predstave sa muzikom i bio je rasprostranjen u Nemačkoj i Austriji krajem 18. i početkom 19. veka. U pitanju je, zapravo, mešavina opere i drame, u ovom slučaju, komedije.

Mocart je ovu operu komponovao u vreme svoje ženidbe Konstancom Veber, a situacija u stvarnom životu je bila sledeća: otac umetnika je bio protiv tog braka, i onda je Mocart oteo Konstancu iz kuće njenih roditelja. Oni su se uzeli tri nedelje nakon premijere opere, što je bio najsrećniji period Mocartovog života, a tome u prilog svedoči i dalja inspiracija na vrhunskom nivou u stvaranju muzike. Glavna junakinja opere zove se isto kao kompozitorova buduća supruga.

Promo/Madlenianum/Narodno pozorište

U ovoj bajkovitoj priči radnja se dešava u Turskoj. Zaplet se vrti oko heroja Belmontea, koji uz pomoć vernog sluge Pedrila pokušava da spase svoju dragu Konstancu, iz saraja turskog paše Selima. U muzičkim krugovima, za ovu operu vezana je anegdota u kojoj je car Jozef Drugi, inače naručilac ovog dela, nakon izvođenja prišao Mocartu sa primedbom da je ta muzika suviše fina za njegove uši i da sadrži u sebi previše nota, na šta mu je Mocart odgovorio da nota ima taman onoliko koliko je potrebno.

Sastavljena iz dva čina, Mocartova komična opera je nalik opereti, lakšem obliku opere, nije mnogo zahtevna, niti ostavlja dublji utisak. Traje skoro dva i po sata, što je možda i predugo, ali najvažnije od svega je da publika bude zadovoljna i ispunjena. Sudeći po dužim ovacijama i veoma iskrenom aplauzu, rezultat je postignut, što samo dokazuje da je doba pandemije učinilo da ljudi postanu gladni kulture.

Opera “Otmica iz saraja” igra se i večeras u Madlenianumu, sa početkom u 19.30.

PROČITAJTE JOŠ: Dirigent Maksim Valjkov: Danas je publiku lakše rastužiti nego zasmejati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike