Ostvarenje ludog sna: Otvorena umotana Trijumfalna kapija u Parizu (FOTO/VIDEO)

19.09.2021

09:24 >> 09:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Za ovu instalaciju bilo je potrebno 25.000 kvadratnih metara reciklirane srebrno-plave tkanine, 3.000 metara crvenog konopca i 16,5 miliona dolara

Ostvarenje ludog sna: Otvorena umotana Trijumfalna kapija u Parizu (FOTO/VIDEO)
Copyright Umotavanje Trijumfalne kapije u Parizu/Profimedia

Instalacija obmotavanja Trijumfalne kapije srebrnasto-plavim materijalom  otvorena je danas. Realizovana ideja čuvenog bugarskog umetničkog para Hrista i Žane Klod, koji su osmislili projekat davne 1961. godine, biće dostupna posetiocima do 3. oktobra.

Umotavanje Trijumfalne kapije u Parizu/Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron u četvrtak je inaugurisao jedan od najvažnijih pariskih spomenika Trijumfalnu kapiju, kao posthumnu viziju umetnika koji je umro prošle godine.

– U mislima su nam Hristo i Žan-Klod. Oni bi bili jako dirnuti, ovo je ispunjenje šezdesetogodišnjeg sna. To je bio ludi san i vi ste ga ispunili, Vladimire (Javačev, umetnikov bratanac), beskrajno hvala – rekao je Makron u govoru na krovu spomenika u prisustvu gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga.

Iako je Hristo Vladimirov Javačev govorio da ova neuobičajena postavka nema nikakvu poruku, sumnja se da ipak postoji skriveno značenje, piše „Dojče vele“. Jedan poznavalac savremene umetnosti smatra da ovo delo stvara vezu između prošlosti i budućnosti i skreće pažnju da se prošlost ne zaboravi.

Umotavanje Trijumfalne kapije u Parizu/Profimedia

Za umotavanje tog znamenitog mesta francuskih komemoracija trebalo je 25.000 kvadratnih metara reciklirane srebrno-plave tkanine i 3.000 metara crvenog konopca. Hristo i njegova partnerka Žan Klod stekli su slavu uvijajući spomenike u svetu, uključujući i Rajhstag 1995. godine. Vladimir Javačev, bratanac slavnog umetnika, koji je kao njegov asistent počeo da radi 1990. godine, kada je imao samo 17 godina, vodi ovaj projekat u Parizu.

– Moj ujak i njegova partnerka nisu konkretizovali ovu ideju u smislu da su tražili dozvolu za prekrivanje do 2017. Zato nam je sada važno da se to realizuje – ističe Javačev.

On misli da je čitava Hristova umetnost usmerena ka traženju slobode, jer je došao kao emigrant iz komunističke zemlje, i on planira da ostane veran toj zaostavštini.

Umotavanje Trijumfalne kapije u Parizu/Profimedia

Ova instalacija je već bila odložena, jer su sokolovi napravili gnezda na spomeniku nakon požara u crkvi Notr Dam u aprilu 2019. godine. Više od hiljadu ljudi je radilo na projektu koji košta 16,5 miliona dolara, obezbeđenih iz umetnikovog fonda kao i od prodaje skica, minijaturne makete uvijene kule i nacrta.

Na projektu radi i Anan Burhac iz nemačke firme “Schlaich Bergermann Partner” koja je zajedno sa svojim timom protekle dve i po godine razvijala ideju o pravljenju konstrukcije u obliku kaveza, kako bi freske bile zaštićene kada se materijal pusti preko njih. Tu je i Volfgang Volc koji fotografiše radove pokojnog umetničkog para već 50 godina i čuva sve te fotografije zbog budućnosti i dolazećih generacija.

Profimedia/Trijumfalna kapija

– Žao mi je što umetnik nije više među nama, ali je važno da se sve uradi kako je on želeo. Pozivam publiku da uživa u umetničkom delu čak i ako ono nema poruku – rekao je Volc.

Pročitajte još

Obmotavanje Trijumfalne kapije nije poslednji projekat ovih umetnika, jer su imali u planu da obmotaju najveći spomenik na svetu – Mastabu, u Ujedinjenim Emiratima, blizu Abu Dabija. Javačev ističe da će se potruditi da u narednih pet godina realizuje tu zamisao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike