"Oskar" fotografije za "Izgubljeni raj": Foto-priča snimljena tokom oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu

17.04.2021

14:03 >> 14:48

0

Autor serije fotografija je Valerij Meljnikov koji je već treći put laureat World Press Photo

"Oskar" fotografije za "Izgubljeni raj": Foto-priča snimljena tokom oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu
Copyright Sputnik / Valerij Meljnikov

Serija fotografija Valerija Meljnikova, fotoreportera Sputnjika, proglašena je za najbolju u kategoriji “Glavne vesti/priče” na svetskom konkursu fotografa “World Press Photo” 2021. godine. Foto-priču “Izgubljeni raj”, koja je osvojila zlatnu nagradu, Meljnikov je snimio tokom oružanog sukoba u Nagorno-Karabahu u septembru-novembru 2020. godine.

Pobeda Meljnikova je objavljena na sajtu “World Press Photo” zajedno sa ostalim pobednicima konkursa u svim kategorijama. Dobitnici četiri najviše nagrade su u kategorijama “Foto-priča godine” i “Fotografija godine” u kojima je bila nominovana i serija fotografija Meljnikov, “Interaktiv godine” i “On-lajn video godine”.

Sputnik / Valerij Meljnikov

Među ruskim dobitnicima nagrade “World Press Photo 2021” je Aleksej Vasiljev, koji je osvojio prvo mesto u kategoriji “Problemi našeg vremena”/Priče, Oleg Ponomarov i Tatjana Nikitina u kategoriji “Pojedinačni portreti”, osvojili su prvo i treće mesto i Alisa Martinova je zauzela drugo mesto za seriju fotografija u kategoriji “Portreti”, piše Sputnjik.

Valerij Meljnikov je već treći put laureat “World Press Photo”. Njegova serija fotografija “Crni dani Ukrajine” o tragičnim događajima u Donbasu u leto 2014. godine osvojila je 2017. godine zlato u kategoriji “Dugoročni projekti”. Drugi deo njegove dokumentarne trilogije o ukrajinskom sukobu “Pod zemljom”, koji govori o civilima u Donbasu “ljudima koji žive u senci rata”, prema rečima autora, objedinio je fotografiju, video i audio i osvojio srebro 2018. godine u kategoriji “Digitalna priča/kratka forma”.

Sputnik / Valerij Meljnikov

“World Press Photo” je najveća i najprestižnija godišnja nagrada u oblasti fotoreportera. Ona se poredi sa “Oskarom” u svetu fotografije. Na konkursu 2021. godine je bilo predstavljeno 74.470 fotografija od 4.315 fotografa iz 130 zemalja.

Valerij Meljnikov je jedan od ruskih fotoreportera koji ima najviše nagrada i koji snima u raznim formatima i žanrovima. Njegova dela su ušla u uži izbor i pobedila na brojnim međunarodnim i ruskim konkursima za fotografiju.

Pročitajte još

Autorska knjiga fotografija “Crni dani” objavljena je 2020. godine. To je dokumentarna trilogija Valerija Meljnikova, koja je obuhvatila seriju fotografija “Crni dani Ukrajine”, “Pod zemljom” i “Siva zona”, koju je snimao od samog početka sukoba u Ukrajini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike