Njima godine ne mogu ništa: Vlasta sija u pozorištu, Mira na filmu, a Branka pomaže deci!

18.09.2020

15:03 >> 19:15

0

Naši omiljeni glumci i dalje su aktivni, kako na sceni, tako i van nje, iako imaju preko 80 godina

Njima godine ne mogu ništa: Vlasta sija u pozorištu, Mira na filmu, a Branka pomaže deci!
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Vreme za njih stoji. Kada se upale reflektori i začuje „Kamera, tiho, snimamo“, kao da se u njima upali ona iskra koja gori još od prvog dana njihovog glumačkog života. I zaista, ispred reditelja ili publike na sceni poput vremeplova vrate se one maestralne bravure, energija i ,,stara škola” kojoj većina mladih kolega može da pozavidi, a i mnogo toga nauči. Scena ne poznaje godine, a naši glumci poput Vlaste Velisavljevića, Mire Banjac, Branke Petrić ili Rade Đuričin najbolji su dokaz za to.

Uprkos godinama koje prirodno s vremena na vreme opominju po planu izdržljivosti, njihova poletnost i želja za igrom neizreciva je, a kada se zavesa podigne, glas ne podrhtava, stas je perfektan i – novi lik je pred nama.

Vlasta Velisavljević

ATA Images/V. M.

Glumac Vlasta Velisavljević, doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, proslavio je 94. rođendan 28. jula. Iako iza sebe ima oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u TV serijama, boravak u nacističkom logoru Dortmund Herde i zatvaranje na Golom otoku, ništa ga ne sprečava da i dalje igra u pozorištu, vozi auto, snima serije i filmove.
Najstariji aktivni glumac u Srbiji trenutno na svom repertoaru ima tri uloge u beogradskim pozorištima.

Mira Banjac

ATA Images/Antonio Ahel

Gumica Mira Banjac 4. novembra puni 91. godinu, a svoj jubilej proslavila je prošle godina na setu snimajući novi film Pjera Žalice „Koncentriši se, baba” čija je premijera bila u avgustu na Sarajevo film festivalu, dok ga u Srbiji čeka premijera na festivalu filmske režije „Liffe“ u Leskovcu.
Uvek puna energije i nepresušnog humora, ovih dana bila je na Filmskom festivalu na Paliću.

– Posle ovoliko godina mogu da kažem da sam maskota ovog festivala. Ja sam emotivno vezana za njega. Osećam da sam deo porodice, ne samo festivala, već i naroda okolo. Prepoznajemo se i lepo je kad usput sretnem ljude koji znaju da je festival tu – iskrena je Mira, koja je godinama bila predsednica Saveta festivala i 2014. godine dobila priznanje “Aleksandar Lifka”.

Branka Petrić

ATA Images/Antonio Ahel

Velika glumica je u aprilu napunila 83 godine i donedavno je igrala u čak sedam pozorišnih predstava u svom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, te u Narodnom pozorištu i Zvezdara teatru. Nedavno je za medije rekla da će nastupati dokle god bude u stanju da izađe na pozornicu, a uoči svakog nastupa i danas oseća uzbuđenje i tremu kakvi su je pratili i prvi put.
Doajenka srpskog glumišta i dvostruka dobitnica Sterijine nagrade, otvoriće 65. Sterijino pozorje 26. septembra u Novom Sadu.

Rada Đuričin

ATA Images/Antonio Ahel

Jedinstveni osmeh slavne glumice ne napušta je ni na trenutak u 86. godini, koliko je napunila u aprilu. Gde god se pojavi, a rado se odaziva na poziv mnogih manifestacija i festivala, svojom energijom osvaja prostor i dan-danas. Kada je pitaju za tajnu „najlepšeg osmeha glumišta“ kaže da ona leži u prirodnosti, vedrini i unutarnjem skladu.

Branka Veselinović

ATAImages/Antonio Ahel

Naša najstarija glumica napunila je 102. rođendan 16. septembra. Iako već dugo nije aktivna na sceni, ne prestaje da se bavi humanitarnim radom, te kad god može na sve načine pomaže deci i nemoćnim ljudima. Pred kraj karijere, sa suprugom Mlađom Veselinovićem, uspela je da osnuje i fond s njihovim imenima, iz kojeg se svake godine nagrađuju najbolji glumci JDP.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike