Nema Oskara bez LGBT i manjinskih rasnih i etničkih grupa! Da li je Akademija ovoga puta preterala?

18.09.2020

07:22 >> 08:06

0

Javnost je burno reagovala kada su objavljena nova pravila o izboru dobitnika Oskara u glavnoj kategoriji za najbolji film

Nema Oskara bez LGBT i manjinskih rasnih i etničkih grupa! Da li je Akademija ovoga puta preterala?
Copyright Profimedia

Da li je Američka filmska akademija potpuno „sahranila“ dodeljivanje najprestižnije nagrade Oskar ili ga vratila u žižu interesovanja novim pravilima koja se odnose na raznolikosti, pitanje je koje se postavlja na svim društvenim mrežama.

Javnost je burno reagovala kada su objavljena nova pravila o izboru dobitnika Oskara u glavnoj kategoriji za najbolji film, koja će stupiti na snagu 2024. godine, a radi se o četiri propisana kriterijuma angažovanja „ugroženih grupa“.

Prvo, i možda najdiskutabilnije pravilo, naglašava kako bi barem jedna od glavnih uloga ili nekoliko važnijih sporednih uloga morali pripasti manjinskoj rasnoj ili etničkoj grupi, da 30 odsto glumaca u manje bitnim ulogama u filmu moraju biti žene, pripadnici manjinske rasne/etničke grupe ili članovi LGBT zajednice, te da se priča filma mora odnositi na tu temu.

Mnogi su ovu odluku okarakterisali kao „teror političke korektnosti“ i naveli da pripisivanje ovakvih pravila vide kao sankciju koja ubija umetnički film.

Drugo pravilo je da jedna od vodećih osoba na setu snimanja mora biti žena, član manjinske rasne/etničke grupe, član LGBT zajednice ili osoba s telesnim oštećenjem.

Na ovu odluku su reagovale baš žene, te je glumica Kirsti Eli napisala:

– Svim srcem sam za različitost i inkluziju, ali sam apsolutno protiv dirigovanih procenata žena i manjina u bilo kom poslu.

Kirsti Eli, Foto: Profimedia

Odluke Akademije pokrenule su različita negodovanja na društvenim mrežama sa svih strana sveta, ali ima i onih koji u ovome vide „osvešćivanje i potrebu da se ukaže na one filmske radnike koji ove ljude apsolutno isključuju baš zbog toga ko su“.

Menjanje kriterijuma za nagradu Oskar pokrenuto je pre nekoliko godina, nakon što je Akademija dobila niz optužbi da previše forsira belce, pa su poznate ličnosti na sve strane apelovale da se skrene pažnja na to koliko je „Oskar previše beo” (#OscarSoWhite). Akademija je najpre počela sa osvežavanjem svog članstva, uključujući ove grupe, ali da li je sada možda otišla predaleko?

Iz ove institucije su poručili da ovakvom odlukom žele da filmovi reflektuju različitost publike.

I marketing i distribucija pod lupom Akademije

Pored dva glavna pravila, članovi Akademije mislili su i na tehničke poslove. U tom sektoru propisana je veća raznolikost po spomenutom šablonu, te 30 odsto ekipe moraju biti žene, članovi manjinske rasne/etničke grupe, članovi LGBT zajednice ili osobe s telesnim oštećenjem.

Dovoljno je ispuniti jednu od ovih kategorija da bi se ostvarilo drugo pravilo.

Treće pravilo odnosi se na filmske kompanije, studije i distributere filma. Na njihovim radnim mestima takođe moraju u određenom postotku biti zaposlene ove grupe, dok četvrti kriterijum predviđa isti šablon zaposlenja u poslovima marketinga, distribucije i odnosa s javnošću filma koji se kandidovao za Oskar.

Od 2024. godine svaki film moraće da zadovolji barem dva navedena kriterijuma kako bi mogao da se takmiči za nagradu Oskar u središnjoj kategoriji. Mnogi se pitaju da li u želji da po svaku cenu budu politički korektni, zapravo ubijaju kreativnost i pravo na odluku samog autora, da li se činjenicom da reditelj mora da izabere pripadnike ovih grupa, u stvari pravi „najbolji politički korektan film“?!

Diskusije na društvenim mrežama ne jenjavaju, a kako mnogi smatraju, ovakve sankcije, koje sada postaju presudne za angažman na filmu, predstavljaju zadiranje u privatnost i intimu umetnika. Na stranim sajtovima je čak pokrenuto jedno istraživanje koje je pokazalo da, već dugi niz godina, mnogi filmovi koji su nagrađeni Oskarom upravo skreću pažnju na ove grupe, ili su one većinski deo podele.

Kako će ova „naredba” sada uticati na filmske autore, vreme će pokazati, a mi ne možemo da se ne pitamo: kada je vreme da se povuče granica?

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike