Natali Vud: Smrt u tamnoj vodi

20.07.2021

17:01 >> 18:48

0

Autor: Dejan Ćirić

Kako bi rasplakala ćerku pred kamerama, majka slavne glumice je ispred nje rastrgla leptira na delove

Natali Vud: Smrt u tamnoj vodi
Copyright Natali Vud/Profimedia

Natali Vud je bila jedna od najvećih holivudskih zvezda sedamdesetih godina prošlog veka. Rođena je kao Natalija Nikolajevna Zakarenko, na današnji dan, 20. jula 1938. godine, u San Francisku, u porodici ruskih pravoslavnih imigranata Nikolaja i Marije Zakarenko, koji su jedva govorili engleski kada su se doselili u Ameriku. Roditelji su joj kasnije promenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje četvrte godine zvala Natalija Gurdin.

Natali Vud/Profimedia

Pre nego što se ostvarila kao majka, Mariji je gatara prorekla da će njena druga ćerka postati slavna glumica, i ona se za to se pripremala i pre nego što je rodila Natali koja je već kao dete je započela karijeru pod strogim nadzorom majke.

Pročitajte još

Prvu ulogu dobila je u filmu “Happy Land”, o čemu se godinama govorilo, jer ju je dobila nakon što ju je majka naterala da se popne u krilo reditelju Irvingu Pičelu. Dobila je malu ulogu, ali je Pičel upozorio Mariju da filmska industrija nije idealno mesto za slatku i nevinu devojčicu kakva je Natali. Marija ga nije poslušala već je svoje ćerku učila da radi apsolutno sve što režiseri zatraže. Uloga ratnog siročeta u filmu “Tomorrow is Forever” za nju je bila još jedna prekretnica, jer su joj zbog mnogobrojnih scena koje je morala da snimi suze  jednostavno presušile. Kako bi rasplakala ćerku pred kamerama, Marija je ispred nje rastrgla leptira na delove. Raskinula je njenu prvu ozbiljnu ljubavnu vezu u srednjoj školi, ali, s druge strane, nije joj smetalo to što su se njenoj maloletnoj ćerki nabacivale filmske glavešine.

Natali Vud/Profimedia

Natali je debitovala je u filmu „Čudo na 34. ulici“ 1947. godine. Njena sestra Lana Vud je takođe bila glumica, ali ne takvog kalibra, pa je karijeru počela u Plejboju.

U nekim biografijama Natali Vud čak stoji da ju je jedan filmski reditelj silovao za vreme audicije za film. Sve je to uticalo na njen život prepun depresije, ali i njene pokušaje da počini samoubistvo. Strah od vode i utapanja prenela joj je upravo majka, a na kraju je tako izgubila život. Marija je išla toliko daleko u svom kontrolisanju ćerke da je angažovala i detektive koji su je pratili u stopu. “Bog ju je stvorio, ali ja sam je izmislila”, rekla je jednom majka Natali Vud.

Natali Vud/Profimedia

Sa nepunih sedamnaest godina Natali je snimila već 18 filmova, ali je htela zrelu ulogu koju dobija je u kultnoj drami „Buntovnik bez razloga“, 1955. godine, gde joj je partner legendarni Džejms Din. Tokom snimanja je, navodno, imala aferu sa rediteljem Nikolasom Rejom i glumcem Denisom Hoperom, ali ne i sa Dinom. Za ulogu Džudi u ovom ostvarenju je nominovana za Oskara. Kasnije su usledile uloge u slavnim filmovima “Tragači” i „Priča sa zapadne strane“ koja je osvojila Zlatni globus i Oskara za najbolji film.

Za ulogu frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i devojke koja planira abortus u ostvarenju „Ljubav sa pravim strancem“ Natali je ponovo nominovana za Oskara. 1966. godine pravi trogodišnju pauzu u karijeri kako bi više vremena provela sa porodicom, zbog čega je, navodno, odbila ulogu u klasiku „Boni i Klajd“. Čak i kada se vratila filmu, retko je snimala tokom sedamdesetih. Osvojila je tri Zlatna globusa. Dva za najperspektivniju novu zvezdu, a treći za ulogu u TV seriji “Odavde do večnosti” iz 1980. godine.

Natali Vud/Profimedia

Njen život je, kao i njena smrt, uvek bio pod velom tajne, uz govorkanja i optužbe zbog ljubavnih afera, razvoda, depresije, alkoholizma, silovanja koje je doživela, ali i nagađanja da je pokušala da počini samoubistvo. Sa Elvisom Preslijem i Vorenom Bitijem je imala ljubavne afere, a njen brak sa glumcem Robertom Vagnerom je bio više nego buran.

Ljubav svog života, glavnog osumnjičenog za njenu smrt, srela je na početku karijere, kada je imala tek 10 godina. Robert, koji je bio osam godina stariji, odmah joj je zapeo za oko, a u jednom je intervjuu otkrila je da je tada rekla majci kako je to čovek za kojeg će se udati. Na kraju je to i učinila, i to dva puta. Prvi put su se venčali 1957. godine, u Skotsdejlu, u kojem su živeli njegovi roditelji. Budući da je njihova popularnost u to vreme bila neviđena, samo zbog njih crkveni prozori bili su prekriveni papirom kako bi sprečili nekoliko stotina znatiželjnika da zavire unutra.

Natali Vud/Profimedia

Navodno je oba puta glavni uzrok njihovog razvoda bio taj što je Natali Roberta zatekla u krevetu s muškarcem. Četiri godine kasnije, razočarana životom, ali i činjenicom da joj je Fej Danavej “otela” ulogu u filmu “Boni i Klajd”, lepa glumica popila je šaku pilula. Na sreću, život joj je spašen brzom reakcijom lekara koji su joj ispumpali želudac, a tada je mlađoj sestri Lani otkrila da jednostavno više nema razloga da živi.

Na sreću, s vremenom se oporavila pa se 1969. udala za britanskog producenta i pozorišnog agenta Ričarda Gregsona, s kojim je dobila ćerku Natašu. Samo nekoliko meseci nakon njenog rođenja rastala se od Gregsona, a 1972. šokirala je svetsku javnost pojavivši se s Vagnerom na dodeli Oskara.

Godine 1974. par je dobio ćerku Kortni Vagner, ali je zbog porodice počela da stagnira karijera slavne glumice. Iako se sve činilo idealnim, Natali Vud jednostavno nije mogla da se pomiri sa svojim godinama, koje je u to vreme vešto skrivala, kao ni sa činjenicom da je počela da dobija uloge u kojima bi morala da glumi majke. Zbog svega toga napustila je glumu, iako to nikada nije prežalila. “Gluma više nema takvu ulogu u mom životu kakvu je imala. Kada žena odluči da se uda i da ima decu, ostali delovi njenog života jednostavno padnu u drugi plan“, rekla je glumica.

Natali Vud/Profimedia

Godine 1981, 29. novembra, u blizini ostrva Santa Katalina utopila se u moru, tako što je, navodno, pala sa jahte na kojoj je bila sa suprugom i glumcem Kristoferom Vokenom. Posle mnoštva ispijenih pića eskalirala je svađa između dvojice kolega, a sve zbog Vagnerove ljubomore i sumnje da ga Natali vara sa Vokenom koji se u međuvremenu izvinio i otišao da spava, dok je kapetan broda pojačao muziku ne želeći da bude svedok rasprave. Nakon svega, svi su tvrdili da ništa nisu čuli, ni videli.

Istraga iz Los Anđelesa je utvrdila da se radilo o nesrećnom slučaju, ali su se spekulacije o tom događaju nastavile i traju do danas. Navodno je Natali htela da napusti jahtu ili da osigura kormilo, ali se slučajno okliznula, pala u vodu i udavila. Skoro trideset pet godina njena smrt se smatrala nesrećnim slučajem, međutim policija je ponovo otvorila istragu, u koju je bila uključena i njena sestra Lana, i slučaj je okarakterisan kao smrt pod sumnjivim okolnostima, a glavni osumnjičeni je bio njen muž, za koga se smatra da ju je gurnuo sa broda. Otkriće je izneto u dokumentarnom filmu „48 sati: Smrt u tamnoj vodi“, koji govori o životu slavne glumice i misteriji oko njene smrti.

Natali Vud/Profimedia

Godine 2013. Lana Vud je rekla da je kapetan broda ipak otkrio da je Vagner gurnuo Natali preko ivice palube i da je odbio da joj pomogne da se popne na jahtu. Navodno se kapetan uspaničio, ali glumac je bio odlučan u naumu da joj se ne pomaže jer će tako naučiti lekciju. Imala je samo 43 godine.

Pročitajte još

Natali Vud je bila jedna od najlepših i najtalentovanijih glumica Holivuda, koja je za kratak vremenski period stekla svetsku slavu i postala jedna od omiljenih filmskih zvezda na planeti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike