Najmoćniji Srbin nakon Cara Dušana: Grof Raguzinski kome je Vivaldi posvetio operu

06.07.2021

12:29 >> 14:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova postavka se prvi put predstavlja u našoj zemlji

Najmoćniji Srbin nakon Cara Dušana: Grof Raguzinski kome je Vivaldi posvetio operu
Copyright Wikipedia

Izložba pod nazivom „Diplomata Petra I Velikog: Sava Vladislavić Raguzinski” posvećena sećanju na Vladu Davidovića biće otvorena 8. jula u Galeriji RTS i trajaće do 10. septembra, saopštili su organizatori događaja.

Ova postavka, koja se prvi put predstavlja srpskoj publici, sastoji se od više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakta koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“.

Grof Sava Vladislavić Raguzinski/Wikipedia

Na otvaranju izložbe govoriće predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS, istoričar umetnosti Dušan Milovanović, potomak Raguzinskog i koautor izložbe Branko Vukomanović, kao i sestra pokojnog autora postavke Gordana Milosavljević.

Ovom prilikom će violinistkinja Tatjana Olujić izvesti numeru „Igra” Dušana Radića i deo arije Antonija Vivaldija.

Bista grofa Save Vladislavića Raguzinskog u Herceg Novom/Wikipedia

Grof Raguzinski formirao je rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira s Turskom. Pored toga, obnovio je srpsko školstvo, šaljući prve učitelje i udžbenike iz Rusije u Sremske Karlovce.

Pročitajte još

Svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu, a najveći kompozitor te epohe, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike