Mračna strana Aleksandra Velikog: Knjiga koja otkriva misteriju smrti najvećeg osvajača u istoriji

15.04.2021

14:55 >> 14:56

0

Objašnjenje smrti velikog vladara može se naći samo u onome što znamo o njegovom životu, a pisac Entoni Everit se usuđuje da reši tu zagonetku i ponudi n

Mračna strana Aleksandra Velikog: Knjiga koja otkriva misteriju smrti najvećeg osvajača u istoriji
Copyright Wikimedia/ Jean-Simon Berthélemy: Alexander cuts the Gordian Knot

Više od dve hiljade godina je prošlo otkako je Aleksandar Veliki stvorio carstvo koje se pružalo u sve kutke tada poznatog sveta.

Zahvaljujući pričama o događajima iz njegovog života, bilo da su tačne ili su samo legenda, njegov lik je prisutan u našoj mašti, a njegova baština tumačila se različito u svakom dobu: u srednjem veku postao je primer viteštva, bio je zvezda renesansnih slika, a do početka dvadesetog veka čak je počeo da liči na engleskog džentlmena. No ko je bio Aleksandar u svoje doba?

Pixabay

U knjizi “Aleksandar Veliki” Entoni Everit sudi o Aleksandrovom životu na osnovu merila njegovog vremena i razmatra protivrečnosti u vezi sa njim. Upoznajemo radoznalog makedonskog kraljevića, opčinjenog naukom, istraživanjima i Ilijadom. Kako je njegovo carstvo raslo, Aleksandar je pokazivao poštovanje prema tradicijama novih podanika i brižljivo sprovodio vlast nad svojim ogromnim teritorijama. No, imao je i mračnu stranu. Kao okoreli osvajač, Aleksandar je slavio rat i ponekad je činio svirepa zverstva.

Promo / Laguna

Dok rasprava o značaju njegovog života i dalje traje, Aleksandrova smrt ostaje obavijena velom tajne. Da li je umro od prirodnih uzroka – jake upale ili obolele jetre – ili su ga ubili njegovi zapovednici, besni zbog tiranskog ponašanja svog vođe? Objašnjenje Aleksandrove smrti može se naći samo u onome što znamo o njegovom životu, a Everit se usuđuje da reši tu zagonetku i ponudi nam kraj priče o Aleksandru, koji nam je toliko dugo izmicao.

Pročitajte još

Entoni Everit je bivši gostujući profesor vizuelnih i izvođačkih umetnosti na Univerzitetu Notingem Trent. Pisao je mnogo o evropskoj kulturi i autor je knjiga “Ciceron”, “Avgust”, “Hadrijan i trijumf Rima”, “Uspon Rima” i “Uspon Atine”. Bio je generalni sekretar Saveta za kulturu Velike Britanije. Everit živi u blizini Kolčestera, prvog engleskog zabeleženog grada koji su osnovali Rimljani.

“Aleksandar Veliki” je u prodaji u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike