„Moje oko - Srbija“: Dani ruske kulture u Galeriji ’73

22.03.2021

16:26

0

Autor: Dejan Ćirić

Manifestacija će biti otvorena izložbom akademske slikarke Sofije Ječine

„Moje oko - Srbija“: Dani ruske kulture u Galeriji ’73
Copyright Promo/Galerija 73

“Dani ruske kulture” će biti organizovani u beogradskoj Galeriji 73, u  periodu od 25. marta do 6. aprila 2021. Manifestacija će biti otvorena izložbom koja nosi naziv “Moje oko – Srbija”, akademske slikarke Sofije Ječine.

Sofija Ječina, umetnica iz Rusije, predstavlja se beogradskoj publici postavkom koju čini tridesetak radova manjeg i srednjeg formata rađenih tehnikom ulje na platnu, čiji su glavni motivi prirodne lepote Srbije.

Izložba simboličnog naziva “Moje oko – Srbija” prikazuje njenu simpatiju i ljubav prema ovoj zemlji koja je njena druga domovina.

Promo/Galerija 73

Po rečima Nikole Šuice, istoričara umetnosti i autora teksta za katalog, izbor motiva na slikama Sofije Ječine pronađen na raznim nadmorskim visinama u Srbiji poprima proporcije, ritam i bojena iznenađenja. Prednost rukopisa stanuje u sudaru s mentalitetom i običajima, i saopštava nam razložnost umetnikovog opažanja.

U okviru trajanja manifestacije „Dani ruske kulture“ biće premijerno prikazan film  “U potrazi za mestom”, delo veterana srpskog dokumentarnog filma, autora i producenta, Miroslava Bate Petrovića. Film predstavlja portret Sofije Ječine kao ličnosti i umetnice, njenog shvatanja života i umetnosti, njenog umetničkog senzibiliteta, sa velikim izborom njenih slika, i uz sasvim malo biografskih podataka, koji su u drugom planu.

Promo/Galerija 73

Manifestaciju “Dani ruske kulture u Galeriji 73” podržala je Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ruski dom, Fond jedinstva pravoslavnih naroda i Gradska opština Čukarica.

Sofija Ječina je rođena 1990. godine u naselju Gorjačie Ključi na Igurupu, najvećem Kurilskom ostrvu (SSSR). 2010. godine je postala član omladinskog udruženja Saveza umetnika Rusije. Njena prva samostalna izložba je bila 2010.  u Kursku, Rusija. 2012. godine Sofija je postala član Udruženja umetnika Rusije, a takođe i član i Međunarodne asocijacije umetnika Uneska. Iste godine je završila studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti. Od 2013. do 2016. Sofija je rukovodila Omladinskim udruženjem Saveza umetnika Rusije za Kursku oblast. Za to vreme je bilo organizovano oko 30 raznih izložbi, festivala, dobrotvornih akcija i jedna međunarodna likovna kolonija “Kursk – prestonica oblasti slavuja”.

Promo/Galerija 73

2015. je osnovala svoju školu savremene umetnosti u Kursku. Osnovne izložbe umetnice se održavaju u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i Srbiji. Njene slike se nalaze u zvaničnoj kolekciji  Belgorodskog umetničkog muzeja (Rusija), Kurskog umetničkog muzeja (Rusija), Muzeja naivne umetnosti „Ilianum“ (Šid, Srbija), u sastavu privatnih kolekcija u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Srbiji, Kini. Sofijini radovi su takođe uključeni u zvaničnu kolekciju Rajn-Pfalc-Krajs (Nemačka).

Pročitajte još

Sofija aktivno učestvuje u raznim likovnim kolonijama u Rusiji, na Balkanu i u Zapadnoj Evropi. Od 2017. godine živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji, njenim pejzažima, likovima, kulturi i istoriji.  Od 2017. godine održala je nekoliko samostalnih izložbi u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike