Marko Vidojković za 24sedam: Presrećan sam što je Srđana Dragojevića "odradila" baš moja knjiga

22.06.2021

18:15 >> 08:55

0

U scenariju za seriju Crveni napravio je svoju Jugoslaviju i svoj univerzum. Poenta priče je sudar univerzuma - jednog komunističkog u kojem je sve ok i jedno

Marko Vidojković za 24sedam: Presrećan sam što je Srđana Dragojevića "odradila" baš moja knjiga
Copyright Marko Vidojković / 24sedam / Katarina Mihajlović

Pisac Marko Vidojković potpisivao je juče svoje romane u okviru “Noći knjige“, nakon čega smo iskoristili priliku da porazgovaramo o inspiraciji u doba pandemije, kao i seriji koju prema njegovoj knjizi “E baš vam hvala” režira i piše scenario Srđan Dragojević.

Kako Vidojković kaže za naš portal, pre tačno dve godine prodao je prava produkcijskoj kući “Emoušn” i od početka je maštao da adaptaciju preuzme Dragojević.

– Već dugi niz godina pokušavamo da se sklopimo oko nekog projekta. Njemu se dopalo nekoliko mojih knjiga – “Đubre”, “Kandže 2- Diler i Smrt”, ali kad je reč o “E baš vam hvala” ili seriji “Crveni”, kako je on to nazvao, tu je već gotov scenario. Deset epizoda je napisao, slao mi je epizodu po epizodu, a pošto mi je omiljeni reditelj srećan sam što je uzeo da doradi i dopuni moju knjigu. Ona je kratka i za potrebe serije potrebna je nadogradnja. Kada sam video kako je krenuo da razrađuje priču, da ubacuje nove likove, stavlja nove zaplete, kako on to vidi Jugoslaviju u paralelnom univerzumu, bio sam oduševljen. Bio sam presrećan što je jednog Srđana Dragojevića tako “odradila” moja knjiga – kaže Vidojković.

Marko Vidojković ,24sedam / Katarina Mihajlović

Dodaje da je Dragojević napravio sad svoj univerzum i koliko je imao prilike da pročita, imaćemo dva umetnička dela – jedno je “E baš vam hvala” roman, a drugo je serija “Crveni” koja je rađena po motivima i u duhu romana, ali sa malo drugačijim junacima, malo drugačijom Jugoslavijom…

– To je uvek bolje nego kada se napravi brutalna adaptacija književnog dela, kada je reč o filmovima to je uglavnom slučaj, ali za seriju od 10 epizoda ne može da se snimi od 240 strana. Mora da se nadogradi. Šta će dalje biti, to ne znam, ovde prestaje moja nadležnost. Nadam se da će Srđan i režirati, jer je on i scenario napisao rediteljski i ako ste gledali njegove filmove odmah ćete prepoznati sve te fore koje je on koristio. Iskreno, voleo bih da napiše i režira i “Đubre”, ali videćemo.

Na pitanje kakve su to Jugoslavije koje oni predstavljaju i u čemu se razlikuju scanario i knjiga, Vidojković kaže:

– Moja Jugoslavija je na ivici da bude supersila, sigurno je kontinentalna supersila, ali je na granici da bude i svetska. Vrlo napredna tehnologija, vrlo uređeno društvo, socijalno, brižno, sa jakom službom i još jačom vojskom. Sa poslušnim i srećnim građanima. Dakle, na ivici savršenstva, ali naravno određeni narodi su pritegnuti  da budu mirni, poput Hrvata… – objašnjava i dodaje:

Promo / Laguna

– Srđanova Jugoslavija je bliska ovoj, ali ne tako savršena. Radnja serije je smeštena u Jugoslaviju 2022. godine, koja je jako uspešna korporativno-komunistička zemlja. Građani imaju visok standard, ali čitavim sistemom upravlja tajna služba. Tačno se vidi razlika u godinama, on je taman dovoljno, 13 godina stariji od mene, da se dobro seća Socijalističke Jugoslavije da je mogao da prebaci neizbežne mane u svoju Jugoslaviju koja je u paralelnom univerzumu. Ona jeste i kod njega jaka država, ali nije supersila i naprednija je svakako od ovog eks-Ju sveta koji imamo i koji je obojici odvratan. Poenta priče je sudar univerzuma – jednog komunističkog u kojem je sve ok i jednog eks-Ju univerzuma u kojem se sve raspada.

Ističe da je zadovoljan i miran što je neko kao što Srđan Dragojević preuzeo da radi na njegovoj knjizi i siguran je, kaže, da se neće ponovo dogoditi “scenario” iz 2005-6. godine.

Marko Vidojković , 24sedam / Katarina Mihajlović

– Imali smo čitavu nezgodu sa “Kandžama” 2005. godine kada je Gordan Kičić otkupio prava da pravi film “Kandže”. Tu sam imao prava veta na scenario i iskoristio sam ga jer finalna verzija nije imala glavnog ženskog junaka na kojoj se bazira cela priča i onda sam odustao. Nisu “Kandže” lake da se prenesu u scenario i bolje onda da se ni ne radi – kaže Vidojković.

Osvrćemo se se i na aktuelnu “Noć knjige” i dug red u kojem su čekali ljudi da im se potpiše knjiga, te slogan “Priča koja traje”, konstatujući obostrano da će knjiga i književnost uvek naći put da se prilagode svakoj situaciji u kojoj se ljudski rod nađe.

– Izdavači su se vrlo brzo snašli i prešli na onlajn prodaju. Moj poslednji roman “Đubre” izašao je u najgorem periodu pred sam početak trećeg talasa kada je bila zimska “Noć knjige”. Planirao sam nekoliko puta da ispred knjižara potpisujem, ali je broj obolelih toliko rastao, te sam odustao. Nisam hteo da rizikujem bilo čije zdravlje. Sada je konačno zaraza “legla” i možemo da se radujemo dolasku u knjižare. Moram da priznam da sam vrlo zadovoljan prodajom koja je dosad dostigla 21 hiljadu prodatih primeraka “Đubreta” – kaže Vidojković.

Marko Vidojković / Foto: 24sedam / Katarina Mihajlović

Govoreći o inspiraciji u ovom periodu, priznaje da je neobično koliko je zapravo pisao.

– Ono što se desilo je da sam napisao, ne znam koju po redu, priču za “Buku” za koju inače pišem kolumne, ali sam, kada je reč o pandemiji, pisao prozu. Fenomeni su bili takvi da nisi mogao da ih pokriješ ni kolumnom ni satirom, nego prozom. Nije mi se od 2000. godine desilo da sam sedeo i pisao prozu i to na razne teme… Mislim da sam iznedrio najkvalitetnije priče ikad zahvaljujući pandemiji i to iz čistog očaja. Kada vidiš ljude koji ne veruju u to i kada misle da je to sve rezultat zavere i da samo kukavice nose maske – to je idealna inspiracija za priču. Satira postaje ono što živimo i onda to nije to, a proza je baš to. I evo izlazi nam 16. avgusta zbirka “Kovid19+” i veoma mi je drago što je jedan istorijski značajan period iznedrio tako brzo zbirku – ističe Vidojković.

Pročitajte još

Na konstataciju jednog čitaoca u redu da je kroz “Đubre” predvideo pandemiju, kaže da mu to nije padalo na pamet i da ne može da bude srećan što se na kraju tako ispostavilo.

– Neki su to pomislili jer u romanu postoji super kuga kao pandemija, ali to je slučajnost. Bilo je baš jezivo kada je počela pandemija, jer sam bio na preko pola “Đubreta” i nisam mogao da verujem šta se dešava. Bilo bi sve to duhovito, zanimljivo i drugačije da nije bilo pandemije. Ali, sva sreća nije mi se odrazilo na prodaju, a i ja sam na kraju knjige istakao da sam pisao pre svega ovoga što nam se u međuvremenu zbilo. Ali, eto, ponekad se desi da nas život sve preduhitri i ono što smo mislili da možemo samo da izmislimo za knjigu dogodi se stvarno – zakljućuje Vidojković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike