Komad "Zašto je poludeo gospodin R?" najbolja predstava JoakimFesta

13.10.2020

15:46 >> 17:02

0

Narodno pozorište ’’Anton Panov’’ iz Severne Makedonije koje je trebalo da nastupi večeras otkazalo je dolazak u Kragujevac zbog korone

Komad "Zašto je poludeo gospodin R?" najbolja predstava JoakimFesta
Copyright Pixabay

Međunarodni pozorišni festival “Joakimfest” u Kragujevcu završen je sinoć izvođenjem ’’Filokretove rane’’ Pozorišne laboratorije ’’Sfumato’’ iz Bugarske, a Gran pri za najbolju predstavu dodeljen je komadu “Zašto je poludeo gopodin R?” u režiji Boba Jelčića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Žiri u sastavu Andrej Mažeri (pozorišni reditelj, Rumunija), Nikola Milojević (glumac, Srbija), Ivanka Apostolova Baskar (dramaturg, Severna Makedonija), predsednica žirija, jednoglasno je odlučio uz obrazloženje da je predstava “celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje.”

– Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma. Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji. Svaki aspekt u predstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance – muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu – smatra žiri.

Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je, prema njihovom mišljenju, u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka.

Specijalna nagrada grada Kragujevca ravnopravno je dodeljena Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi “Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rediteljke Sonje Petrović.

– Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici ‘živi brzo umri mlad’ – istakao je žiri.

Narodno pozorište ’’Anton Panov’’ iz Severne Makedonije koje je trebalo da nastupi večeras otkazalo je dolazak u Kragujevac zbog korone.

’’Joakimfest’’ otvorila je predstava “Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta “Kostolanji Deže”  u režiji Kokana Mladenovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike