Još jedna priča o Ejmi: Za one koji je nikada neće videti na sceni

19.09.2021

16:00 >> 16:09

0

Autor: Dejan Ćirić

Kao veliko finale izložbe, polukružni prostor sa kompjuterski generisanom figurom popularne pevačice i rukom ispisanim materijalom iz njene arhive, činiće

Još jedna priča o Ejmi: Za one koji je nikada neće videti na sceni
Ejmi Vajnhaus - Copyright Profimedia

„Ejmi: Iza scene” naziv je retrospektivne izložbe posvećene životu pevačice, koja je preminula 2011. u 27. godini života. Izložba u Muzeju dizajna u Londonu biće otvorena 26. novembra i prva je postavka te vrste koja će biti otvorena u Velikoj Britaniji.

Velika retrospektiva života i karijere Ejmi Vajnhaus predstaviće je kao “muzičkog intelektualca”, prvi put biće izloženi i neki njeni lični predmeti, kao što su njena prva električna gitara i ručno ispisane sveske, a posetiocima će ponuditi i mogućnost da zarone u virtuelnu stvarnost.

Ejmi Vajnhaus/ Profimedia

Prija Kančandani, glavni kustos Muzeja dizajna, izjavila je za Guradian da će se postavka u najvećoj meri fokusirati na muziku Vajnhausove, njen osećaj za modu i na desetine raznovrsnih muzičkih uticaja iz kojih je crpela inspiraciju tokom karijere, od Dajne Vošington do Frenka Sinatre.

– Imali smo osećaj da je ostalo još nešto neizrečeno o Ejminoj priči i njoj kao ozbiljnoj muzičarki – način na koji je ona predstavljena u medijima zaista je umanjio njeno nasleđe. Mnogo buke oko njenog privatnog života preplavilo je ostale aspekte i ja sam pokušala da otkrijem i one druge slojeve i potrudim se da ispričamo pravu priču – istakla je Kančandani.

Ova impresivna izložba predstaviće i Ejminu odeću i korene njene estetike, pa će se tako među izloženim stvarima naći i “Moskinova” torba i žuta “Prin” haljina koju je nosila na dodeli Britanskih nagrada 2007, ali i rukom pisane note i tekstovi. Postavka obuhvata i instalaciju inspirisanu studiom Metropolis u kom je Ejmi snimala, a koju je dizajnirala umetnica Kjara Stivenson.

Ejmi Vajnhaus/Profimedia

Kao veliko finale, polukružni prostor sa kompjuterski generisanom figurom Ejmi i rukom ispisanim materijalom iz njene arhive, činiće posebno animirano iskustvo za posetioce, za šta se pobrinuo studio Moros.

Prvu gitaru (Daphne blue Fender Stratocaster), koristila je prilikom objavljivanja debi albuma “Frank”, a retrospektivna izložba će, takođe, posebnu pažnju posvetiti i tome kako je došlo do kultnog albuma “Back to Black”.

Prijateljica Vajnhausove i kreativna direktorka Naomi Pari, koja je radila kao poseban savetnik na ovom projektu, ističe nadu da će izložba jasno definisati Ejmi kao umetnika, a ne kao nekakavu medijsku personu.

– Nadam se da je ovo konačna verzija i da će mlađoj publici dati mogućnost da doživi Ejmi, jer je nikada neće videti na sceni – rekla je Pari.

Haljina sa poslednjeg nastupa na aukciji

U britanskim medijima se protekle nedelje pojavila i vest da će haljina koju je Ejmi nosila na svom poslednjem nastupu u Beogradu biti prodata na aukciji. Prema procenama, očekuje se da će cena na aukciji dostići cenu od 14.500 funti, a sav prihod od prodaje njenih ličnih stvari otići će u fondaciju koju su osnovali njeni roditelji, u znak sećanja na njihovu prerano preminulu ćerku, a sve u cilju kako bi pomogli mladima koji se bore sa zavisnošću.

Ejmi Vajnhaus/Profimedia

Prošle godine je u Muzeju Gremi u Los Anđelesu održana izložba “Beyond Black”, koja je dala osvrt na istančan modni ukus Ejmi Vajnhaus, dok je Jevrejski muzej u Londonu 2013. bio domaćin postavke za koju je Ejmin brat Aleks pozajmio neke njene lične predmete, prenosi euronews.rs.

Međutim, najavljena izložba u Muzeju dizajna biće prva sveobuhvatna u smislu da će pokriti i Ejmin život i rad.

Pročitajte još

Do sada su snimljena dva dokumentarna filma o Ejmi Vajnhaus, a povodom desetogodišnjice njene smrti roditelji su najavili da planiraju da objave neke njene nepoznate pesme i snimke. Fondacija Ejmi Vajnhaus planira i mjuzikl, kao i biografski film.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike