Izložbom slika Miloša Šobajića otvaraju se Vidovdanske svečanosti u Gračanici

29.05.2021

05:53 >> 06:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovog Vidovdana će biti obnovljen rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva vraća kući - Kosovu i Metohiji

Izložbom slika Miloša Šobajića otvaraju se Vidovdanske svečanosti u Gračanici
Copyright M.M./ATAImages

Izložbom slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine, u Domu kulture Gračanica u utorak, 1. juna, svečano će biti otvorene Vidovdanske svečanosti i početak rada 23. gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2021“.

Kako je saopšteno iz Doma kulture Gračanica, povodom obeležava sedam vekova od izgradnje Manastira Gračanica i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina ove godine biće otvorena renovirana Galerija doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

Profimedia

Ovog Vidovdana će biti obnovljen rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva vraća kući – Kosovu i Metohiji.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture Gračanica i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

24sedam / Goran Sivački

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pročitajte još

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike