Izložba "U gudurama Amerike": "Jugo" kao svedočanstvo jednog vremena u Bioskopu Balkan

10.04.2021

08:18 >> 11:42

0

Naziv izložbe pravi jasnu opasku na naslov romana Karla Maja U balkanskim gudurama, u kom se Balkan stereotipno tumači kao divlja, neukroćena teritorija u ko

Izložba "U gudurama Amerike": "Jugo" kao svedočanstvo jednog vremena u Bioskopu Balkan
Copyright Promo / Bojana Janjić

Izložba “U gudurama Amerike” u Bioskopu Balkan otvorena je do 30. aprila u Bioskopu Balkan.

Predstavljeni su radovi tri autora: video rad “Zvuci rodnog kraja” Mladena Miljanovića, skulptura “Yugo Amerika” Radoša Antonijevića, i instalacija “Amerika” Nenada Maleševića. Naziv izložbe pravi jasnu opasku na naslov romana Karla Maja “U balkanskim gudurama”, u kom se Balkan stereotipno tumači kao divlja, neukroćena teritorija u kojoj vladaju nasilje i razbojništvo. Inverzijom stereotipa i uvođenjem ličnog, kolektivnog ili istorijskog iskustva, ova postavka gradi se na preispitivanju značenja toponima i pojma Amerika. Izložbu je producirala Fondacija Saša Marčeta.

Rad “Zvuci rodnog kraja” Mladena Miljanovića je petnaestominutni video koji “predstavlja resemantizaciju umetničkog koji uzima i kombinuje već postojeće izvorne pesme” – različite verzije iste pesme “Napravila Amerika od Bosne državu” autora Ante Bubala. Za potrebe ovog rada, Miljanović je okupio muzički sastav koji čine ratni veterani iz sve tri vojske prošlog rata. Metalna skulptura “Yugo Amerika” Radoša Antonijevića je rad nastao 2019. godine i predstavlja školjku automobila “yugo”.

Promo / Bojana Janjić

Instalacija “Amerika” Nenada Maleševića obuhvata tri fotografije, hiljadu crteža i jednu poštansku marku. Motiv je Kip slobode nadomak Njujorka, na Ostrvu slobode.

Mladen Miljanović, autor video rada “Zvuci rodnog kraja”, osvrnuo se na širi kontekst izložbe:

– Meni se, pre svega, svideo kontekst samog naziva ovog prostora – Bioskop Balkan. Baviti se ovom temom u Bioskopu Balkan, sa trojicom umetnika sa regionalne scene, meni je već kontekst po sebi. Onda smo shvatili da se u sličnom vremenskom periodu, Amerika pominje u nekom segmentu ili nekom obliku našeg rada. Čitav taj proces je bio prirodan, radovi su se jednostavno sklopili, a kustoskinja Ksenija Samardžija je prepoznala tu vezu i pozvala nas. Ova izložba se ironično i sarkastično postavlja prema romantizovanoj poziciji Balkana, a mi se isto tako bavimo ironijom – šta Amerika ovde zapravo znači. Meni je to bilo sasvim dovoljno relacija između radova, i u samim radovima, da zajedno sa ovim mestom sve to čini interesantan koncept – objasnio je umetnik.

Promo / Bojana Janjić

Radoš Antonijević, autor rada “Yugo Amerika”, o izložbi je rekao da radovi nisu pravljeni da bi bili deo celine, oni su produkovani ranije kao individualni istraživački procesi.

– Međutim, mi smo uvideli da postoji poveznica kroz naziv Amerika u sva tri rada. Ali oni nisu povezani samo imenom već i promišljaju lični i širi kulturni identitet, koji Ameriku koristi kao neku vrstu refleksije ili ogledalnog polja za samorefleksiju. U tom smislu, Bioskop Balkan samim svojim nazivom je zapravo bio dobro polazište kao neka objedinjujuća, a ne previše opterećujuća konceptualna veza – ističe Antonijević i dodao:

– Moje lično iskustvo je vrlo pozitivno, u smislu da je sam prostor Bioskopa Balkan, svojim nazivom i izlagačkim potencijalom, dao dobar ambijent u kome ova tri rada nisu dizajnerski složena, već zajedno grade atmosferu koja dosta liči na ovu našu balkansku.  Za mene lično, “Jugo” je mnogo više od sklopa šrafova i zupčanika ili loše sklopljene mašine. On je autentično svedočanstvo jednog vremena i mog iskustava u tom vremenu i zato mi je važan.

Promo / Bojana Janjić

Nenad Miljanović, autor instalacije “Amerika”, osvrnuo se na postavku i odnos radova i istakao da je prostor velelepan i sa te strane zahtevan, te je njihov zadatak kao autora bio da naprave takav raspored i konstelaciju gde se radovi ne potiru u značenju, gde se ne sukobljavaju, niti se nadomešćuju. “To je jedna fina usaglašenost”, zaključio je.

Pročitajte još

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta, iznela je svoje utiske o izložbi:

– Mislim da se radovi sjajno dopunjuju i odlično komuniciraju međusobno. Na različitim nivoima, u različitim kontekstima i odnosima. U svakom slučaju, zadovoljstvo je imati priliku da pogledamo i sagledamo ovakvu izložbu u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike