"Hazarski rečnik" u vekovnom sedištu španskih kraljeva: Narodno pozorište započinje novu sezonu (FOTO)

26.08.2021

13:30 >> 13:45

0

Eskorijal, grad muzej, svake godine okuplja umetnike iz celog sveta i prvi je ovogodišnji festival koji je otvorio svoje dveri umetnicima i publici

"Hazarski rečnik" u vekovnom sedištu španskih kraljeva: Narodno pozorište započinje novu sezonu (FOTO)
Copyright Predstava "Hazarski rečnik-Lovci na snove" Promo/Aljoša Rebolj

Baletskom predstavom “Hazarski rečnik – Lovci na snove” sa kojom će 3. septembra 2021, Balet Narodnog pozorišta nastupiti u glavnom gradu Španije otpočinje zvanično sezona 2021/22.

U okviru muzičkog festivala, Festival de Verano de Escorial, Balet će izvesti predstavu u pozorištu – Auditorijum u Eskorijalu, vekovnom sedištu španskih kraljeva, nedaleko od Madrida.

Predstava “Hazarski rečnik-Lovci na snove” Promo / Aljoša Rebolj

Eskorijal, grad muzej, svake godine okuplja umetnike iz celog sveta i prvi je ovogodišnji festival koji je otvorio svoje dveri umetnicima i publici. U baletu će nastupiti: Sonja Vukićević, Sanja Ninković, Milica Jević, Tijana Šebez, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Milena Ogrizović, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor Pastor, Nikola Bjanko, Hoze Iglesijas, Miloš Živanović, Antonio Bibo.

Predstava “Hazarski rečnik-Lovci na snove” Promo / Aljoša Rebolj

Balet “Hazarski rečnik – Lovci na snove” premijerno je izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu 2018, prema romanu Milorada Pavića u režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića. Muziku za balet priredio je Miroslav Bako.

Predstava “Hazarski rečnik-Lovci na snove” Promo / Aljoša Rebolj

– U pokrajini dubine mora i beskonačnosti neba otkrivamo enciklopedijske jedinice romana Milorada Pavića “Hazarski rečnik”, koje oslikavaju put lovaca na snove, njihovo uranjanje u tuđe i vlastite svetove snova i snoviđenja. Hazari, skupljači snova, bele i crne ptice u  pokrajinama ljubavi, brzih i sporih ogledala hazarske princeze Ateh, grade svoju distopijsku azbuku. Kroz uvežbavanje lepote uranjaju u lavirint prošlosti i budućnosti, nikad ne znajući u koji komad vremena će da padne njihova misao – kaže rediteljka i zaključuje:

Pročitajte još

– Danas Hazara više nema, ili za njih ne znamo, rasuli su se po svetu kao hiljade i hiljade beskućnika, tražeći svoj izgubljeni dom, svoj izgubljeni jezik. Pravu tajnu još nismo otkrili, jer povratak iz najdubljeg sna, gde, kako kaže Pavić, leži bog, znaju samo oni, koji su bili dosta duboko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike