Dušan Kaličanin: 24sedam razmišljam o...

14.11.2020

19:02 >> 14:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Stalno smo u putu i treba živeti!

Dušan Kaličanin: 24sedam razmišljam o...
Copyright Promo/Uroš Vojnović i Ivana Lea Korejzl

Dušan Kaličanin već dugo u Pozorištu na Terazijama ostavlja svoj jedinstven trag na onim čuvenim daskama koje glumcu znače sve. I ne samo na toj sceni, jer je predstavom „Strah od leptira“ otišao korak dalje i pokazao dublju stranu svog talenta. Na televiziji smo ga gledali u mnogim ulogama, dok se nije dogodila serija „Istine i laži“, u kojoj je jednu od sporednih uloga pretvorio u glavnu i osvojio publiku kao Jovan Hadžislavković. Trenutno ga u seriji „Jugoslovenka“ gledamo u potpuno drugačijem izdanju, opet autentičnom, kao što su i njegovi odgovori u našoj rubrici, koji nam otkrivaju ne toliko poznate činjenice o Dušanu.

Film kome se uvek vraćate?

„Ko to tamo peva“. Iznova se provozam autobusom firme „Krstić“ i divim sjajnim rolama koje me podsete na spoj jezive atmosfere početka rata i čarobnog humora koji treba negovati. Balansira me između suza i smeha na tananoj ivici. Stalno smo u putu i treba živeti!

Pozorišna predstava koju nikada nećete zaboraviti?

Ispitna predstava na trećoj godini Akademije. „Hamlet“! Igrao sam Hamleta i prvi put uspeo da povežem magiju pozorišta sa sredstvima koje smo učili. Sve se stopilo i prošlo kroz mene, i osetio sam ISTINU! Biti ili ne biti!

Knjiga koja vas je promenila?

„Kakve su ti misli, takav ti je život“. Starac Tadej! Vodič za život u jednostavnim, a najtežim rečenicama. Toliko me motivisalo da još uvek učim tih tridesetak strana i ne uspevam da ih primenim. Probajte!

Putovanje koje ćete zauvek pamtiti?

Brat i ja smo vozom išli do Rače (Kuršumlijske), gde nas je čekala baka. Bila je to magija. Naše selo, raj, rođaci, reka, nebo koje nema kraj. Neka magija se tada desila, ili smo još uvek umeli da je vidimo.

Mesto na koje uvek iznova odlazite?

Pijaca! Iznova sretnem predivne ljude koji su toliko inspirativni i puni života! Život je na pijaci, ne na društvenim mrežama. I pozorište je tamo!

Pesma koja budi uspomene?

Čajkovski! „Labudovo jezero“! Pas de deux – drugi čin. Nema opisa, to treba osetiti. Svaki put kada krene harfa kreće katarza! Ne prestaje ta lepota kroz slušanje. Uvek je jednako.

Ličnost koja je obeležila vaš život i karijeru?

Mama i tata! Život me sve više uverava u to. Nisu to nijanse, roditelji su najlepše boje mog života i karijere. Srećan sam da je tako!

PROČITAJTE JOŠ: Zoran Pajić: 24sedam razmišljam o…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike