Dragoceno umetničko delo: Tajna potpisa Sulejmana Veličanstvenog

03.05.2021

14:42

0

Autor: M. Cukić

Prvi put je počeo da se koristi 1324. godine, a tokom godina forma se razvijala i postajala sve kompleksnija

Profimedia

Vladari Osmanskog carstva imali su poseban način na koji su pisali svoje ime koje je čak i na papiru moralo da prikaže njihov značaj i moć.

Tuğra je kaligrafski amblem ili potpis sultana Osmanskog Carstva koji se nalazio na svim službenim dokumentima i prepiskama. Takođe je bila urezana na vladarov pečat i na novčiće iskovane tokom njegove vladavine. Tuğra bi bila oblikovana početkom sultanove vladavine i dvorski kaligraf bi je iscrtavao na pisane dokumente.

Prvi put je ovakav potpis počeo da se koristi 1324. godine. Tokom godina forma se razvijala i postajala sve kompleksnija. Uključivala je tri vertikalne linije i dve koncentrične ovalne petlje na levoj strani u kojima je bilo smešteno ime trenutnog vladara, njegovog oca, njegova titula, kao i fraza “večiti pobednik”, piše Telegraf.

Od svih potpisa, naročito se izdvaja onaj Sulejmana Veličanstvenog, nastao pred kraj njegove vladavine i života.

Profimedia

Taj jedinstveni kaligrafski amblem nije bilo lako ni čitati, a ni kopirati. Stoga je poseban dvorski umetnik bio zadužen za to da dizajnira neukrašenu, standardnu tuğru. Njemu je pomagao dvorski iluminator koji je crtao predivne detalje i crteže na određenim carskim dokumentima. Delikatni dizajn i veoma naturalistički izrađeno cveće u savršenom su skladu sa harmoničnim linijama kaligrafije.

Profimedia

Cveće deluje kao da je razbacano svuda nekontrolisano, ali samo na prvi pogled. Sve je na ovom potpisu pod strogom kontrolom. Zlatni prelivi i uvijene linije u jednom delu potpisa daju utisak trodimenzionalnosti.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti