Bez poljubaca i zagrljaja na crvenom tepihu: Počinje 74. Kanski festival

06.07.2021

11:13 >> 12:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Predsednik žirija koji će ove godine odlučivati o najboljim ostvarenjima je slavni američki reditelj Spajk Li i on je prvi crnac na čelu glavnog žirija u

Bez poljubaca i zagrljaja na crvenom tepihu: Počinje 74. Kanski festival
Copyright Džordž i Amal Kluni/ Profimedia

Najglamurozniji praznik „pokretnih slika“, Kanski filmski festival, svečano će biti otvoren večeras svetskom premijerom romantičnog mjuzikla „Anet“ francuskog scenariste i reditelja Leosa Karaksa, sa Marion Kotijar, Adamom Drajverom i Sajmonom Helbergom u glavnim ulogama.

Pre projekcije filma čuvenoj američkoj glumici, dvostrukoj oskarovki Džodi Foster biće uručena počasna Zlatna palma, a ona će na svečanoj ceremoniji u „Pale de festival“ ovogodišnji Kan i zvanično proglasiti otvorenim.

Džodi Foster/Profimedia

U 12 festivalskih dana (do 17. jula), u Glavnom takmičarskom programu svetske premijere imaće 24 filma, uglavnom velikih autora, a ukupno će biti prikazano više od 60 filmova.

Kan će ove godine pratiti oko tri hiljade akreditovanih novinara, kritičara i TV ekipa iz sveta, kao i oko dve hiljade distributera i producenata.

Posle turbulentne 2020. godine, kada je zbog pandemije Kroazeta prvi put u svojoj istoriji ostala prazna, crveni kanski tepih ponovo će oživeti najveće zvezde svetskog filma.

Kanski festival 2021/Profimedia

Na festival stiže Šon Pen, koji u trku za Zlatnu palmu ulazi kao reditelj filma „Flag Day“, ali i kao glumac. U priči o ćerki prevaranta koji pokušava da se pomiri sa prošlošću glavnu junakinju igra njegova ćerka Dilan Pen, pa će predstavljanje ovog filma u Kanu biti porodično.

Na crvenom tepihu će biti i Nani Moreti, veliki italijanski autor (dobitnik „Zlatne palme“ 2001), koji predstavlja novi film „Three Floors Up“, a na Kroazetu se ove godine vraćaju i velikani Fransoa Ozon, koji se takmiči sa novim ostvarenjem „Everything Went Fine“, Ašgar Farhadi sa filmom „A Hero“, Žak Odijar sa „Paris 13th District“.

U glavnoj selekciji za Zlatnu palmu su i Pol Verhoven („Benedetta“), Ves Anderson („The French Dispatch“), kao i raniji dobitnici kanskih nagrada, Apičatpong Verasetakul sa dramom „Memoria“, Mahmat Saleh Harun sa političkim trilerom „Lingui“, mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja će predstaviti svoj novi film „The Story Of My Wife“, Nadiv Lapid, jedan od vodećih izaelskih autora, koji se takmiči sa filmom „Ahed’s Knee“ i mnogi drugi.

Profimedia

Zanimljivo je da će ovogodišnji Kan prikazati četiri filma koje potpisuju rediteljke, što je do sada rekordni broj na ovom festivalu, a pored Ildiko Enjedi, za Zlatnu palmu će se boriti i Mia Hansen Lav, Žilija Dikurno i Katrin Korsini, piše danas.rs. Van konkurencije biće prikazan film „De son vivant“ francuske rediteljke Emanuel Barko, sa legendarnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

U novoosnovanoj sekciji „Kan premijera“ biće prikazana ostvarenja „Vorteks“ slavnog argentinskog reditelja Gaspara Noa, sa Dariom Arđentom i Fransoaz Lebren u glavnim ulogama, i „Gde je Ana Frank?“, izraelskog autora Arija Folmana, koji u Kan stiže sa savremenom animiranom pričom koja počinje 70 godina posle objavljivanja dnevnika Ane Frank.

Kroazetom će prošetati i zvezde Met Dejmon, Izabel Iper, Marko Belokio, Stiv Mekvin, koji će u Kanu, zajedno sa Džodi Foster održati umetničke radionice.

Kan 2021 Promo/ Jugoslovenska kinoteka

Kako su najavili selektor Tjeri Fremo i direktor Pjer Leskur, svi gosti festivala moraće da se testiraju na kovid svakih 48 sati, neće biti ceremonijalnih zagrljaja i ljubljenja na crvenom tepihu i prilikom ulaska u festivalsku palatu, a za turiste je još prošle nedelje podignut bioskop na plaži. Oni će svake večeri od 20.30 moći da gledaju filmove iz glavnog takmičarskog programa.

Predsednik žirija koji će ove godine odlučivati o najboljim ostvarenjima je slavni američki reditelj Spajk Li i on je prvi crnac na čelu glavnog žirija u istoriji ovog festivala. Li je i zvanično promovisan kao zvezda, jer je njegov lik na oficijelnom plakatu 74. festivala. Kako su naveli organizatori predstavljajući Lija kao zaštitno lice ovogodišnjeg Kana, razlozi za to su radoznali pogled kojim će Li gledati svoje kolege, njegov lični pogled koji je delio sa Kanom još od prvog filma, snimljenog u crno-beloj tehnici 1985. godine, kojim je već tada uzdrmao kinematografiju nametanjem svog revolucionarnog stila, nežni portret Marksa Blekmona u filmu „Ona to mora imati“, kojim na paramparčad razbija stereotipe o Afroamerikancima, ali i njegova neprestana pobuna.

Kanski festival 2021/Profimedia

U trci za Zlatnu palmu je i film „Petrov ima grip“ ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, koji je godinu i po dana proveo u kućnom pritvoru. Iako je sada na slobodi, jedan od vodećih ruskih reditelja nove generacije i veliki kritičar Putinove vlasti može da snima u svojoj zemlji, ali je prikazivanje njegovih filmova zabranjeno u domovini.

Pročitajte još

Ta zabrana važi i za njegova putovanja u inostranstvo, pa će i ove godine, kao i 2018, kada nije mogao da dođe u Kan i predstavi film „Leto“, za svoje novo ostvarenje navijati iz Moskve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike