Potresno detinjstvo Minje Subote: Bili smo na ivici da stradamo, ali smo izbegli Jasenovac

17.09.2021

12:37 >> 12:50

0

Autor: Dejan Ćirić

Rođen je u Sarajevu, najteže ratne godine proveo je u Zagrebu, da bi odmah posle oslobođenja došao u Beograd

Potresno detinjstvo Minje Subote: Bili smo na ivici da stradamo, ali smo izbegli Jasenovac
Minja Subota,, Antonio Ahel/ATAImages

U jednom od svojih poslednjih intervjua, u emisiji “Nešto više” na RTV1, legendarni Minja Subota “pretresao je” ceo svoj život i stvaralaštvo.

Pre svega, odgovorio je na pitanje koje danas, na dan njegove smrti, mi tražimo odgovor – kako predstaviti nekoga ko je toliko svestran, obrazovan i talentovan?

– Ipak, ja sam u suštini TV autor, jer iza mene stoji oko 900 autorskih emisija. Ja sam scenarista i voditelj, ali pre svega autor satnih emsija koje su emitovane na nacionalnoj mreži. Mislim da je to veliki stvaralački opus. Ljudi mi nekada govore kako sam divno pevao. Pevao sam uvek iz zadovoljstva. Ali treba mnogo znati, mnogo se truditi u poslu. Komponovoa sam muzičku špicu, pisao scenario kako bih znao da vodim dobar program. Ono što je važno reći – ulažite u sebe, nemojte gledati samo materijalnu korist. Ona će doći, ako radite na sebi i to radite sa zadovoljstvom.

Minja Subota,, Antonio Ahel/ATAImages

Minja je rođen u Sarajevu, najteže ratne godine proveo je u Zagrebu, da bi odmah posle oslobođenja došao u Beograd.

– Iako sam imao svega dve, tri godine kada smo odlazili iz Sarajeva, sećam se obala Miljacke kojima sam šetao sa svojom majkom. Ratne godine u Zagrebu smo nekako preživeli, jer je moj otac bio dobar inženjer. Izbegli smo Jasenovac, srećom izlazili iz opasnih situacija. Bili smo na ivici da stradamo. Mi smo išli u našu pravoslavnu crvku na Cvijetnom trgu, a interesantno je spomenuti da, kada sam tih ratnih godina pošao školu, učiteljica je razredu rekla: “Ko je pravoslavac, neka digne ruku, dobiće posebnu veronauku i sveštenika”. Za tih godinu dana naučio sam Svetosavsku knjigu. Školovanje sam nastavio u Beogradu.

Minja Subota, Antonio Ahel/ATAImages

Minja je pričao o važnosti obrazovanja i škole, koja ne samo da ga je naučila muzici, nego mu i dala energiju.

Dok mu je brat bio džezer, Minja je kao mlad bio okrenut zabavnoj muzici, ali nekada je “uskakao” u bratovljev bend za klavirom. Sve dok se jednog dana u “Božidaru Adžiji” nije pojavio pevač benda, a ostali članovi ponudili Minji da stane pred mikrofon.

– I ja krenem da pevam taj moj repertoar, Harija Belafontea i to sa Ružicom Sokić. Ne mogu da verujem… Tako su mi rekli da svake srede i subote pevam.

Audicija za Radio Beograd otvorila mu je vrata ovog studija, piše telegraf.rs. Dobio je priliku da vodi emisiju “Subotom sa nama”. Kasnije su usledile brojne poslovne prilike, a istakao je grupu „One i oni“, za koji je Minja rekao da su bili šou poput ABBA, i da su radili širom sveta.

Minja Subota,, Stefan Tomasevic/ATAImages

Najpoznatiji je ipak ostao kao autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“, koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.

Pročitajte još

Minja je bio aktivan do kraja svog života. Na komemoraciji svog prijatelja Đorđa Marjanovića, pričao je o vremenu u kojem su obojica dali svoj maksimum, a do pre nekoliko meseci popularni voditelj i dalje je pevao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi