Ivan Ikić: Vest o kandidaturi filma "Oaza" za Oskara bila je kraća od umrlice

20.09.2021

18:30 >> 19:07

0

Autor: M. Cukić

Mene raduje ako je ovo početak diskontinuiteta i jedna nova šansa za film da se jednim ozbiljnijim pristupom uključimo u trku i redefinišemo šta od nje že

Ivan Ikić: Vest o kandidaturi filma "Oaza" za Oskara bila je kraća od umrlice
Ivan Ikić Promo/ Marija Strajnić

Pobednik LIFFE 2015. sa filmom “Vavari”, reditelj Ivan Ikić predstavio je juče na ovogodišnjem 14. izdanju ovog festivala, svoje višestruko nagrađivano ostvarenje “Oaza“.

Tim povodom govorio je o ovom filmu koji je inače srpski kandidat za nominaciju za nagradu Američke filmske akademije, kao i o prilici da se naša zemlja nađe u trci za najznačajnije priznanje.

Kako ste primili vest da je “Oaza” srpski kandidat za Oskara? Koliko vam to znači kao autoru?

Nisam očekivao takvu odluku komisije i ona me je prilično iznenadila. S obzirom na sve kontraverze koje poslednje dve decenije prate ovaj izbor, odluka da “Oaza” bude kandidat naše zemlje deluje prilično neverovatno, čak i nama koji smo je stvarali. Toliko je nevorovatno da je zbunilo i same medije koji su do sada uvek sa fanfarama pratili kandidate. Ovoga puta nastao je muk, a vest o kandidaturi je u novinama bila kraća od prosečne umrlice. Mene iskreno raduje ako je ovo početak diskontinuiteta i jedna nova šansa za naš film da se jednim ozbiljnijim pristupom uključimo u trku za Oskara i redefinišemo šta od te trke želimo, pošto put kojim smo do sada išli evidentno nije dao nikakve rezultate.

Ivan Ikić Promo/Ivica Vojnić

Šta vas očekuje sada po pitanju promocije filma za članove Akademije?

To u ovom trenutku još uvek ne znam. To će zavisiti od sredstava kojima raspolažemo.

Film se prikazuje na LIFFE festivalu u Leskovcu koji vrednuje režiju. Je li vam utoliko draže učešće na njemu i šta ovaj festival predstavlja za vas?

Moj prethodni film “Varvari” je pobedio 2015. godine i ja tada nažalost nisam bio u Leskovcu, tako da je ove godine prilika da se nadoknadi propušteno.

Jeste li namerno “Oazu” stvarali kao film o slobodi i kako je ta ideja sazrevala?

Ideja slobode se nužno nameće u filmu u kome junaci žive u jednom zatvorenom, gotovo logorskom sistemu. Ona je čak i opasnost jer u tom kontekstu može da bude suviše očigledna autorska ideja. U filmu sam tražio način kako ona kroz sitne pukotine u sistemu uspeva da izađe na površinu u jednom veoma iskrenom i bolnom obliku.

Film “Oaza” / Promo/Sense Production

“Oaza” je film i o onome što skrivamo – emocijama koje bujaju, a koje potiskujemo i eliminišemo danas. Vaše ostvarenje je u tom smislu otrežnjujuće?

Moja ideja je bila da gledalac makar tokom trajanja filma uđe u svet mojih junaka i proživi sa njima to vreme gledajući iz njihove perspektive. Onoliko koliko dopustite da vas film uvuče u sebe, toliko je snažna emotivna katarza kada se on završi. Ovo je ostvarenje koje svakako ostavlja posledice na gledaoce i te posledice uopšte ne prolaze brzo i lako i uopšte nije bezbolno na kraju.

Film “Oaza” / Promo/Sense Production

“Oaza” nije tipičan projekat, na ivici je eksperimenta. Kako ste se snalazili u tim nesigurnim vodama?

Ta nesigurnost i neizvesnost je ono što mene u rediteljskom smislu motiviše. Mislim da film nastaje u tom našem suočavanju sa napoznatim u trenutku kada svaki plan propadne i kada sve ono što smo mislili da kontrolišemo postane sasvim van naše kontrole. U toj situaciji se najbolje snalazim. To je moj prostor kojim najbolje vladam. Tu počinje režija.

Šta vam je bilo najvažnije tokom snimanja u rediteljskom pristupu?

Najvažnije je bilo očuvati kontinuitet. Film se svakodnevno raspada pred vama na snimanju i vi kao reditelj pokušavate na sve načine da vratite u okvire vaše zamisli.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam