Fakultet dramskih umetnosti odlučno uz Milenu Radulović

21.01.2021

11:52 >> 20:05

0

Ovim povodom oglasio se i Studentski parlament FDU i takođe pružio potpunu podršku

Fakultet dramskih umetnosti odlučno uz Milenu Radulović
fdu.bg.ac.rss - Copyright fdu.bg.ac.rss

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) bezrezervno i odlučno pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji Mileni Radulović u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način, saopštio je danas FDU.

Kako se ističe, neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve.

– Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore – ističe se u saopštenju.

Iz FDU podsećaju da optuženi učitelj glume Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada s njegovim studentima i studentkinjama.

Antonio Ahel/ATAImages

– Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu – piše u saopštenju FDU.

Ističe se da se FDU za sve vreme svog rada “trudio da studentima i studentkinjama stvori siguran, podržavajući prostor za njihovo obrazovanje, usavršavanje, lično i umetničko sazrevanje”.

– Bezbednost, poštovanje i lični integritet su vrednosti koje bez izuzetka moramo da garantujemo našim studentima i studentkinjama. Uprava fakulteta ima stalnu komunikaciju sa predstavnicima Studentskog parlamenta i sigurni smo da će studenti i studentkinje, ukoliko osećaju da su izloženi bilo kakvom obliku psihološkog, verbalnog ili fizičkog uznemiravanja tokom rada na Fakultetu, to odmah prijaviti nadležnim službama kako bi, po hitnom postupku, svako odstupanje od očekivanih normi i profesionalnih standarda bilo sankcionisano – navodi FDU.

Dodaje se da FDU od nadležnih službi očekuje efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama, kao i da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni.

Pročitajte još

Ovim povodom oglasio se i Studentski parlament FDU i takođe pružio potpunu podršku Mileni Radulović i drugim devojkama.

– Smatramo da je čin silovanja i svakog drugog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja potpuno neprihvatljiv u svakom smislu. Kada je reč o institucijama kao što je ova, najbitnije je da u nju imamo poverenje. Očekujemo i zahtevamo da ovakav zločin – psihičko i seksualno zlostavljanje, silovanje i zloupotreba položaja budu najoštrije kažnjeni. Želimo da damo do znanja svim devojkama koje su proživele ovakvo iskustvo da svi članovi studentskog parlamenta žele da pomognu i pruže podršku, uz garanciju naše apsolutne diskretnosti, te da nam se slobodno obrate – navode iz parlamenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike