Goranki Matić uručena nagrada Fondacije "Tanja Petrović": Čuvamo sećanje na njenu plemenitu misiju

01.03.2021

14:52 >> 08:51

0

U mojih 40 godina aktivnog delovanja stalo je mnogo sećanja na izvanredna dostignuća naše umetničke scene i bilo je dobro fotoaparatom zabeležiti te moment

Goranki Matić uručena nagrada Fondacije "Tanja Petrović": Čuvamo sećanje na njenu plemenitu misiju
Copyright Tanjug / Tara Radovanović

Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima uručena je danas istoričarki umetnosti i fotografkinji Goranki Matić na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Matićeva je kazala da joj je velika čast što je dobitnica nagrade koja nosi ime Tanje Petrović.

– Svi imamo sećanja na Tanju i njenu plemenitu misiju da osvetli događaje iz kulture i umetnosti u medijima. Prethodni dobitnici nagrade su formirali karakter tog priznanja i posebno sam ponosna što sam se našla u tom društvu – kazala je Matićeva, i naglasila da je veoma važno što je neko od fotografa dobio nagradu.

Kako navodi, sada je priča Fondacije “Tanja Petrović” raznovrsnija.

– U mojih 40 godina aktivnog delovanja stalo je mnogo sećanja na izvanredna dostignuća naše umetničke scene i bilo je dobro foto-aparatom zabeležiti te momente – kazala je dobitnica.

Tanjug / Tara Radovanović

Retrospektivna izložba fotografkinje i istoričarke umetnosti, koja je u julu 2020. godine trebalo da bude priređena u beogradskom Muzeju savremene umetnosti, odložena je za 24. mart ove godine.

– Kustoskinja izložbe je Una Popović i nadam se da će postavka biti zanimljiva posetiocima muzeja onoliko koliko bude interesantna meni. Una gradi specijalan prostor u kojem će se naći rezultati različitih perioda mog rada – kazala je Matićeva.

Svečanosti u Muzeju savremene umetnosti prisustvovala je i kustoskinja izložbe Una Popović, koja je pojasnila da će izložba biti postavljena na tri nivoa.

– Reč je o prvoj retrospektivnoj izložbi Goranke Matić. Namera name je da ne započnemo izložbu fotografijom jer je Goranka i istoričarka umetnosti. Imamo puno materijala i izložba će biti postavljena po segmentima. Predstavićemo period njenog konceptualnog delovanja, zatim rok fotografiju, portrete, ali i njen rad na političkim događajima u koje spadaju i demonstracije – kazala je Popovićeva.

Tanjug / Tara Radovanović

Goranka Matić počela je profesionalnu karijeru osamdesetih godina u časopisu “Džuboks”, a nastavila u “Startu”, “Poletu”, “Svijetu”…

Bila je u prvoj postavi nedeljnika “Vreme”, gde je kao urednica fotografije provela sedamnaest godina, a zatim je bila urednik fotografije u novinskoj kući “Politika” i Radio-televiziji Srbije. Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzičara: “Idola”, “U škripcu”, “Bajage i instruktora”, Ðorđa Balaševića…

Goranka Matić autorka je kultnih fotografija o turbulentnim društveno-političkim zbivanjima na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina prošlog veka.

Tanjug / Tara Radovanović

Izlagala je u zemlji i inostranstvu, a za izložbu “Tiho teče Sutjeska”, dobila je “Politikinu” nagradu 2004. godine.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije “Tanja Petrović” su: novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić i Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.

Pročitajte još

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Osnivači Fondacije su Antonela Riha, Vojka Pajkić Ðorđević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike