Boris Isaković za 24sedam o ulozi Slobodana Miloševića: Svi nosimo ožiljke tog vremena u svojim dušama (VIDEO)

22.03.2021

15:30 >> 18:27

0

Naš zadatak je bio pitanje etike, moramo da objektivno sagledamo sve. Drugačije ne smemo da pristupamo. A što se tiče njegovih crta, možda nećete verovati

Boris Isaković za 24sedam o ulozi Slobodana Miloševića: Svi nosimo ožiljke tog vremena u svojim dušama (VIDEO)
Copyright Boris Isaković kao Slobodan Milošević Promo/ "Porodica"

Nakon 20 godina od hapšenja bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, od 29. marta biće prikazana mini TV serija pod nazivom “Porodica” koja prati poslednjih 48 sati zajedničkog života članova porodice Milošević, a u glavnoj ulozi je Boris Isaković.

Govoreći danas na konferenciji za medije, glumac je istakao da je rad na ovom projektu za njega bio katarzičan, a sama uloga jedna od najvažnijih u dosadašnjoj karijeri zbog specifičnosti ličnosti kakav je bio Slobodan Milošević, ali i vremena i trenutka same radnje.

– Nisam smeo da imam nikakav otklon prema tome, naprotiv. Čim sam saznao da ćemo to raditi, reditelj i scenarista Bojan Vuletić me je snadbeo različitim materijalima. Morao sam da duboko zaronim, odgledao sam hiljade snimaka iz tog vremena, sa suđenja u Hagu, čitao sam te optužnice, morao sam ponovo da budem tamo, u tom periodu svog života. Mi glumci kada radimo tako nešto, moramo da se što bolje upoznamo sa čovekom koga igramo. Naravno da imamo svoje slike i opšta saznanja, preživeli smo tu vlast i to vreme, ali iz ove perspektive, zbog uloge, morao sam mnogo više da se pripremim. Kako spolja, tako i iznutra.

Promo / Porodica

Ističe da mu je u tome pomogla neverovatna dostupnost podacima, kao i knjiga transkripata tajno snimljenih razgovora.

– Ta knjiga je ostavila zaista značajnog traga na meni, približila mi je Slobodana Miloševića kao čoveka. Čitao sam o njegovim razgovorima sa sinom i ćerkom, sa funkcionerima… Pažljivo sam gledao ta prva suđenja u Hagu i trudio se da duboko zaronim u pogled tog čoveka, jer oči su ogledalo duše i te stvari su jako bile bitne. Takođe, vrlo bitna stvar za mene je bio taj spoj nečega što stvaramo od spolja ka unutra i obrnuto. Vrlo je velika odgovornost i bilo je potrebno sa svih strana prići i sažeti, ne sećam se da sam dosad na ovaj način radio – kaže Isaković i dodaje:

– Smatram ovu ulogu vrlo posebnom u čitavoj mojoj karijeri i bio sam presrećan kada me je Vuletić pozvao, jer sam znao da će apsolutno da angažuje sve moje glumačke potencijale.

Promo / Porodica

Na pitanje našeg portala koliko je bilo teško objektivno sagledati i predstaviti čoveka koga i danas jedni mrze, a drugi glorifikuju i koje karakterne crte i postupci Slobodana Miloševića su mu bili u tome najznačajniji, odgovorio je:

– Naš zadatak je pitanje etike, moramo da objektivno sagledamo sve. Drugačije ne smemo da pristupamo. U ovom slučaju, nisam bio tako mlad i svi mi nosimo ožiljke tog vremena u svojim dušama. Zato je rad na ovom liku za mene, na određeni način, bio i katarzičan. Imao sam priliku da se obratim tom Borisu koji je živeo u to vreme i da ponovo, obnovivši sva ta sećanja, kroz ulogu izrazim neko svoje mišljenje. A što se tiče crta Slobodana Miloševića, možda nećete verovati, ali slušajući i čitajući te transkripte, otkrio sam neku crtu humora. Tu njegovu osobinu su mnogi pominjali na ozbiljnim političkim sastancima – nekakva posebna duhovitost – objašnjava Isaković i dodaje:

Promo / Porodica

– To mi je veoma pomoglo da odgovorim na situacije koje su bile predamnom. Naravno da je on bio predsednik, to se ne dovodi u pitanje, taj zadatak nije za mene bio izuzetno opterećujuć, to se podrazumeva. Ali naš zadatak je bio da igramo ljude u specifičnim okolnostima. U toj specifičnoj situaciji kada ti neko preti da ti uđe u kuću. To je ono što je za nas glumce zanimljiv materijal. Određena vrsta “tenzičnog” mira koji je posedovao i u kojem je provejavala ta duhovitost. Mi, glumci, grabimo da uhvatimo određenu stvar koja nam pomaže. Da bih ja bio Sloba moram da ugrabim i čuvam taj zlatni grumen.

Na kraju krajeva, kako navodi, ne bi bilo moguće praviti uloge u koje niko neće verovati.

– Ako razmišljamo šta je tu sve bilo, koliko krvi, šta su ljudi činili, ne bismo mogli da radimo. Da bismo ih verno predstavili, moramo da ih branimo, da ih učinimo uverljivim da bi posle toga kontekst cele stvari, koji je tako savršeno Bojan uradio, došao i bio van našeg domena. Nemamo nikakvog uticaja, a on je jasan.

Savet budućoj publici je, kako ističe, da odgleda seriju do kraja, jer bi bilo “veoma glupo početi i prekinuti na sredini.”

– Ona je na neki način maratonski film, kao jedan celina. Ako se prekine, izgubiće se kontekst cele priče, a ima samo pet epizoda i svojevrsna je katarza. Inače, moj savet je da publika šta god da gleda, treba da gleda bez predrasuda i predubeđenja. Biće samo njima bolje – zaključio je Isaković.

Promo / Porodica

Serija “Porodica” biće istovremeno emitovana od 29. marta svakim danom na Superstar TV i RTS1.

Scenarista i reditelj Bojan Vuletić istakao je da nisu imali ideju da nekog vređaju ili glorifikuju, već pre svega da prikažu jednu situaciju koja je u svakom slučaju promenila tok istorije na ovom podneblju. Upitan da li je vremenska distanca dovoljno duga kazao je:

– Meni se čini da na ovim prostorima nema vremenske distance ni za šta. Mi se i dalje nalazimo i u 1917. i 1941… Iz tog viđenja mi smo u nekom permanentnom, uslovno rečeno, sukobu. Ono što jeste distanca u odnosu na ovaj događaj je činjenica da su se i posle njega dešavale mnoge stvari i čini mi da smo mi ipak, kao društvo, u izvesnom smislu sazreli za ovih 20 godina. Smatram da je vreme i da je važno da se ti tragični događaji iz bliže prošlosti sagledaju što pre, kako bismo mogli da nastavimo dalje i živimo na ovim prostorima – istakao je reditelj.

Printscreen / Youtube

Ono što im je bilo najznačajnije je, dodaje, kako će mladi reagovati na ovu seriju. Ideja je bila da se pre svega taj događaj njima približi, jer mnogi nisu svesni šta se događalo, jer nisu ni bili rođeni ili su bili vrlo mladi.

– Možda će naći odgovore na neka današnja pitanja, a što se tiče političara, verujem da će imati različita osećanja.

Kako je objasnio, narativni tok drugih porodica u seriji je važan jer u simboličkom smislu predstavlja koliko je porodica Milošević uticala na druge porodice, ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

Pročitajte još

– Svi smo na neki način povezani kada se radi o ljudima koji donose odluke koje utiču na naše živote. Važan je i taj privatni lom koji se prenosi u širi društveni kontekst i pokazuje se koliko onda to zaista utiče na druge – zaključio je reditelj ističući da za sada nije u planu da se radi ni nastavak, ni prikval, jer je u pitanju mini-serija.

Promo / Porodica oznorCOBR

Serija “Porodica” dramska je interpretacija stvarnih događaja. Zasnovana je na do sada poznatim činjenicama, autentičnim snimcima, javno dostupnim informacijama i svedočenjima onih koji su bili prisutni. Pojedini likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, kreativne obrade i umetničke slobode.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike