Narodni muzej menja ime, „Sava centar“ dobio status spomenika kulture

08.04.2021

16:01 >> 16:03

0

Smiljanićeva ulica u Beogradu danas je odlukom vlade proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Narodni muzej menja ime, „Sava centar“ dobio status spomenika kulture
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Arhiv Srbije menja naziv u Državni arhiv Srbije, a Narodni muzej u Beogradu u Narodni muzej Srbije, najnovije su odluke Vlade Srbije.

Naime, na današnjoj sednici usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, kojim se detaljno regulišu pojedine oblasti kulture i stvaraju zakonski preduslovi za ujednačeno, sistemsko i efikasno uređenje ove oblasti.

Predloženim izmenama produžava se rok za raspisivanje javnih konkursa za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih programa i projekata, kao i umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, sa 30 na 60 dana od usvajanja budžeta. Takođe se utvrđuje sastav, način izbora i mandat Nacionalnog saveta za kulturu.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o naučnoj i tehnološkoj saradnji kojim se stvara novi pravni okvir za dalje unapređivanje ukupnih bilateralnih odnosa u svim oblastima nauke i tehnologije i obezbeđuje zaštita intelektualne svojine na odgovarajući način.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Članovi vlade doneli su odluku da “Sava centar” u Beogradu dobije status spomenika kulture, kao jedan od najuspelijih primera savremene evropske arhitekture sedamdesetih godina prošlog veka. “Sava centar” kao simbol jugoslovenske epohe, u tom periodu predstavljao je najfunkcionalniji kongresni, poslovni i kulturni centar u Beogradu, u kojem su se održavale najznačajnije međunarodne manifestacije, konferencije, koncerti i festivali.

Smiljanićeva ulica u Beogradu danas je odlukom vlade proglašena za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Na sednici je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2021. do 2022. godine. Akcionim planom predviđen je niz mera i aktivnosti kako bi bila ostvarena tri posebno istaknuta cilja:
• povećana društvena inkluzija osoba sa invaliditetom
• obezbeđenje uživanja prava osoba sa invaliditetom na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima i efikasna zaštita od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja
• sistemsko uvođenje perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike