Miloš Timotijević: Previše smo se zarobili u lokalnim pričama

01.05.2021

11:06 >> 20:39

0

Autor: M. Cukić

Domaće tržište je suviše malo. Ne shvatamo tu činjenicu, da, ukoliko želimo da pravimo filmove i serije narednih 50, 70, 100 godina, ne smemo da ih snimam

Miloš Timotijević: Previše smo se zarobili u lokalnim pričama
Foto/24sedam

Trend snimanja igranih TV serija u Srbiji i dalje je u ekspanziji, a dramski umetnici Miloš Timotijević, Nemanja Ćeranić i Ivan Tomić, slažu se da je reč o velikoj tržišnoj utakmici bez kraja.

Reditelj Nemanja Ćeranić, koji će imati uskoro premijeru svog debitanstskog filma “Lihvar” na Festu, iskustvo je stekao u radu na veoma gledanim serijama “Grupa” i “Švindleri”.

– Mislim da je ovaj trend sjajan zato što su neke mlađe kolege dobile priliku da rade. Dokle će sve ovo trajati, teško je proceniti, ali je sigurno da će neke kolege iskoristiti šansu i nametnuti sebe za slične projekte u budućnosti – kazao je Ćeranić.

Tanjug/Tanja Valič

Glumac Ivan Tomić prisutan je u tri serije, pretežno u žanru telenovela, “Tajne vinove loze”, “Igra sudbine” i “Ljubav ispod zlatnog bora”, koje će imati i svoje nastavke tokom naredne sezone.

– Trend neverovatne produkcije TV serija je počeo i pre pandemije, ali mi se čini da je svoj najveći uzlet dostigao upravo tokom ovog perioda, i poklopio se sa svim striming platformama – ističe Tomić i dodaje:

– Svaki dan se realizuju nove serije i tome se ne vidi kraj. Sve dok publika bude želela da gleda, one će nastajati u sadašnjoj brzini.

Miloš Timotijević, jedan od glavnih glumaca krimi serije “Besa”, čija se druga sezona uveliko snima, analizira i ekonomske aspekte hiper-produkcije serija.

Foto /24sedam

– Dokle god imate konkurenciju, dakle sukob dva operatera, samim tim borbu za neku vrstu prevlasti, ili igre prestola na tržištu, onda imate i hiper-produkciju – kaže Timotijević i dodaje da se u Srbiji i dalje snima 40 do 50 televizijskih serija, što se nikada u istoriji zemlje nije desilo.

Glumac ističe da kvantitet u nekim slučajevima rađa kvalitet, ali se boji da njega kod nas nema u dovoljnoj meri.

– Voleo bih da od tih 40 serija, bar 5 projekata ugleda svetlost dana van našeg regiona i zaživi na nekim drugim televizijama u Evropi i svetu. Ne shvatamo tu činjenicu, da, ukoliko želimo da pravimo filmove i serije narednih 50, 70, 100 godina, ne smemo da ih snimamo samo za našu publiku. Domaće tržište je suviše malo, a teme su dosta lokalne. Moramo da razmišljamo o evropskom, svetskom podneblju. Previše smo se zarobili u lokalnim pričama kao što je bio slučaj sa jugoslovenskom školom televizijskog igranog programa – kazao je Timotijević.

Foto/24sedam

Kako navodi, kada pričate sa Englezom, Italijanom ili Francuzom koji je pogledao neki naš film, shvatite da ima previše lokalizama, i da oni to jednostavno ne mogu da razumeju.

– Bilo bi dobro da ima više projekata kao što je “Besa”, jer takva serija korespondira sa ljudima svuda u svetu, u Švedskoj, ili Arapskim zemljama – kaže i priznaje da je veoma nezgodno kada glumac ulazi u sledeće projekte, jer se snima dosta brzo, a producenti žele da štede na ukupnom budžetu serija.

– Glumac nema mnogo vremena da se posveti projektima koji ga čekaju. Pandemija je donela nešto novo, a to je da ništa nije sigurno, niti se može išta planirati. Inače je problem da glumci ne znaju sve do 15 dana pred početak produkcije šta tačno snimaju. Često nas zovu sa predlogom da snimanje počne za dve, tri nedelje – kaže Timotijević.

Pročitajte još

Po njemu, morao bi ceo taj sistem da se promeni i da se autori i producenti uče od Evropljana kako se to radi.

– Nedostaju nam žanrovski različiti projekti. Odjednom se pojavila era trilera i krimi serija, a onda su se ljudi toga zasitili. Mada opet, taj žanr jeste najuzbudljiviji za serije, i za pisanje, igranje, snimanje. Lično, najviše volim da gledam krimiće – zaključuje Timotijević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug