Miloš Biković: Svi strahovi u životu imaju svoj koren u strahu od smrti

03.05.2021

13:32 >> 11:03

0

Autor: M. Cukić

Osećam se pročišćeno na pozorišnoj sceni jer se u teatru bavim isključivo umetnošću, kaže glumac

Miloš Biković: Svi strahovi u životu imaju svoj koren u strahu od smrti
Antonio Ahel/ATAImages

Proslavljeni glumac i producent Miloš Biković, protekle nedelje boravio je u Moskvi gde je bio član žirija glavnog konkursa Međunarodnog filmskog festivala u tom gradu.

Na svom Instagram profilu napisao je da će tih sedam dana pamtiti zauvek.

– Moskva je cele protekle nedelje bila centar sveta kada je kinematografija u pitanju. Za mene je bila velika čast i još veće zadovoljstvo da budem u žiriju glavnog konkursa. Upoznao sam divne stvaraoce filma i umetnike. Pamtiću ovu nedelju – poručio je Biković.

Glumac se inače tokom aprila vratio Srbiji novom ulogom u matičnom Beogradskom dramskom pozorištu, u komadu “Baal” Bertolta Brehta, a za Tanjug je tim povodom kazao da se oseća proćišćeno na pozorišnoj sceni jer se u teatru bavi isključivo umetnošću.

Ističe kako nema osećaj da je odlazio sa nje, jer je godinama unazad prisutan u hit predstavi “Kad su cvetale tikve”.

– Moj posao često podrazumeva da se bavim stvarima poput slikanja za promociju filma ili serije, postavke objava na Instagramu, kampanje, intervjui, reklame na društvenim mrežama… Tada umetnost nije uvek u prvom planu. Zato mi prija rad na predstavi ”Baal” jer se u teatru bavim isključivo umetnošću – kazao je Biković.

Dramu “Baal” ekipa predstave na čelu sa nagrađivanim slovenačim rediteljem Diegom de Breom je stvarala kao 5. verziju iste drame Brehta, koji je u razdoblju od 37 godina pisao kao svoje kompleksno delo.

Tanjug/Tanja Valić

Sama predstava donekle deluje kao da je sastavljena iz 5 drama istog pisca, koje se spajaju u jedinstvenu celinu.

– Nisam imao utisak kao da igram u pet drama odjednom, već smo mi vadili elemente i predloške kao indikacije koje nam je reditelj davao da bismo ih uklopili u jednu autorsku ideju – približio je Biković sam proces rada.

Popularni glumac je preležao virus covid 19, te je priznao da je nakon toga bio dosta umoran, ali da je sada sve u redu i spreman je za nove poduhvate.

– Raduje me što je BDP odjednom otvoreno ka regionalnoj saradnji i što smo u prilici da stvaramo sa kolegama sa prostora bivše SFRJ. Važno je da postoji ta komunikacija među bivšim republikama, da se obnove te veze koje su nekada bile izgubljene. Voleo bih da BDP postane značajno pozorište u Evropi, a ne samo u regionu – rekao je on.

Antonio Ahel/ATAImages

Osim toga Biković je ušao u veliki poduhvat – partnerstvo sa italijanskom kućom “Iervolino Studio” sa kojom radi na proizvodnji kratkih animiranih filmova.

– Tokom pandemije zapravo sam se najviše bavio razvojem italijanskog studija za animaciju ”Iervolino”. Tada sam zaista imao najviše posla u našim kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu – naglasio je Biković, i podsetio da je Džoni Dep dao glas glavnom crtanom junaku – ptičici Džoniju Pafu u serijalu “Pafins”.

Biković je veoma zadovoljan kako napreduje razvoj te produkcije jer je do sada producirano 36 epizoda animiranog serijala.

Pročitajte još

– Nastavak tog posla sledi. Potrebno je da obučimo nove kadrove u skorije vreme, da bi kompletna produkcija tih filmova mogla da se odigrava u Srbiji – kaže glumac.

U Bikovićevom kalendaru je i filmski projekat “Budi bog s nama”, biografija o Bošku Tokinu (1894-1953), pioniru filmske kritike, autoru, piscu, koga će on i tumačiti, u režiji Slobodana Šijana, a uz njega igraju Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Viktor Savić…

Glumac je juče na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju crvenog jajeta i svojim pratiocima čestitao Uskrs.

– Svi strahovi u životu imaju svoj koren u strahu od smrti. Što jasnije shvataš da je smrt pobediva, to slobodnije živiš. Hristos Voskrese! – napisao je Biković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti