Neobična priča o tome kako je Feđa Stojanović dobio ime

05.05.2021

18:03 >> 18:18

0

Jedna od anegdota vezana za mladost legendarnog glumca, koju je voleo često da prepričava, je i ona da mu je majka, zbog slabog apetita, dala nadimak ozlogl

Neobična priča o tome kako je Feđa Stojanović dobio ime
Copyright Photo: PVJ/ATAImages

Glumac Feđa Stojanović preminuo je danas nakon teške bolesti, ostavivši neizbrisiv trag u filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Legendarni glumac nosio je ime koje je u našoj zemlji retko, a jednom prilikom ispričao je i kako ga je dobio.

– Rođen sam istorijske 1948. godine. Moj otac je bio rusofil i dao mi je ime Feđa po jednom romanu. Zbog rezolucije Informbiroa njegove kolege su ga terale da mi promeni ime da ne bi zaglavio na Golom otoku. On je cele noći špartao po sobi od zida do zida lupajući glavu šta da uradi, ni majka nije spavala. Ujutro je samo rekao: “Ime mu menjati nećemo”. Srećom, nije otišao na Goli otok – rekao je Feđa Stojanović u jednom intervjuu.

Roditelji su mu bili učitelji, šetali su sa službom od grada do grada, tako da se slučajno rodio u Aleksincu, ali svima je pričao da je iz Beograda.

Photo: PVJ/ATAImages

– Još kao bebu doveli su me u Beograd. Kada me pitaju odakle sam, kažem iz Beograda, a gde si rođen, pa u Aleksincu. Onda mi kažu: “Pa šta se foliraš?” Volim Aleksinac i kad tamo igram malo se pravim važan kako mi je to zavičaj. Moj otac je posle završio Pravni fakultet i radio neke druge stvari u životu, a majka je vodila dramske sekcije – objasnio je Feđa Stojanović svojevremeno.

Jedna od priča vezana za Feđinu mladost, a koju je često voleo da prepričava, je i ona da mu je majka, zbog slabog apetita, dala nadimak ozloglašenog logora.

– Majka me je zvala Mathauzen jer nisam voleo da jedem. Bio sam neuhranjen, a nestašan, i trošio sam energiju na sve strane. Jedine batine koje sam dobio u životu pale su posle velikog ubeđivanja oko hrane. Otac me je stavio preko kolena i tako izlemao da ću batine pamtiti celog života, ali i dalje nisam voleo da jedem. Tek kad sam se oženio i kad je žena počela da mi svaki dan pravi palačinke, počeo sam da jedem. Dugo mi je trebalo da se srodim sa svojim bićem. I u osnovnoj školi i u gimnaziji sam bio najmanji i najslabiji, a onda sam naglo počeo da rastem. U 18. godini sam imao 1,84 m, a 54 kg, bio sam šetajući leš, ali sa zdravljem nisam imao problema. Baš zato što sam bio najslabiji naučio sam da neke stvari mogu da sprovedem pomoću diplomatije, tako da me niko nije tukao – govorio je glumac i dodao:

Photo: PVJ/ATAImages

– Zbog neuhranjenosti sam proglašen nesposobnim za služenje vojske, ali su me uporno zvali na regrutaciju. Kada sam po treći put došao, jedan komandir je mnogo vikao, da nam utera strah u kosti i pre nego što odemo u vojsku. Pitao sam ga zašto viče, zar ga nije sramota, zar ne ume da govori pristojno? Zaurlao je: “Ti ćeš meni na Kosovo ići!” Polako sam izvadio zeleni karton iz džepa i pokazao mu. To mi je bila “legitimacija” da sam nesposoban za vojsku. Besneo je, tako crveno lice kao njegovo nikad nisam video. U vojsku nisam išao, a moja majka je tvrdila da bi bilo dobro da sam išao, da se malo uljudim – pričao je tada Feđa, a prenosi Blicžena.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike