Potresan govor Žarka Lauševića o Miri Furlan: Prva suza sa njom

11.05.2021

11:41 >> 14:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Bila je plave krvi. Posle njenog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se i smrt postidela!, rekao je glumac

Potresan govor Žarka Lauševića o Miri Furlan: Prva suza sa njom
Copyright 24sedam

Na današnjoj komemoraciji u čast Mire Furlan, održanoj u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, prisutnima se putem video snimka obratio i Žarko Laušević koji je o svojoj legendarnoj koleginici izgovorio duboke, snažne, emotivne i istinite reči za koje bilo kakav uvod nije potreban.

„Teško je reći bilo šta o nekom van granica ličnog. Mira i ja smo puno radili zajedno i drugovali. Priču o tom radu o tom radu glumci neminovno prepuštaju drugima – kritičarima, publici, da nas dižu u nebesa, šalju u amatere, vraćaju tamo odakle smo došli.

Dragi gledaoci, dođite nam opet! Ako ne umremo u garderobi za pola sata smejaćete nam se sutra ponovo. Šta biste želeli Milorade da vam spremimo za sutra? Imamo jednu divnu bajku – „Izneveren od ljubavi“. Hoćete li to ili Lirov monogol nad mrtvom Kordelijom? Možda bi mogli i neku recitaciju da Vam izdeklamujemo. Samo kažite gospodaru, ne ustručavajte se, pa mi smo glumci, nama je sve to lako.

Profimedia

I ljubav, i mržnja, i bol i strah, znate to vam je sve kod nas kobajagi. Ništa nije pravo i ništa nas ne boli. Evo, mač se uvlači u srce, a njemu ništa. Tako su i suze i patnja prazne, zar ne?

Suze su lična stvar. Prva suza ovde, na ovoj sceni sa njom – Mirom Furlan, suze sviju nas na početku našeg rođenog rata. Bila je to premijera naših „iluzija“, naših „Pozorišnih iluzija“. A ubrzo potom je usledila suza zbog naših raspršenih životnih iluzija.

Mira je morala da ode!

Suze zajedno, ovde sa njom, na sceni, suze cele sale našeg voljenog pozorišta čijim imenom nismo prestali da se dičimo i posle sopstvenih umiranja pod ovim korovom.

Nekoliko godina kasnije smo tamo daleko zajedno pustili suzu zbog novih susreta, ali i naših izmenjenih života. Eto, kao da nam nije bilo suđeno da osušimo obraze.

Mira Furlan je bila plave krvi. I na sceni i van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh! Idemo dalje!

Plemkinja!

Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid.

Mislim da se i smrt postidela!“

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike