Održana komemoracija Bratislavu Petkoviću: Filigranski poznavalac srpske istorije i kulture

11.05.2021

18:09

0

Autor: Dejan Ćirić

Autor je više poznatih dramskih ostvarenja igranih na beogradskim pozorišnim scenama, od kojih su pojedina i ekranizovana. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2

Održana komemoracija Bratislavu Petkoviću: Filigranski poznavalac srpske istorije i kulture
Copyright A.K./ATAImages

Komemoracija povodom smrti Bratislava Brace Petkovića, pozorišnog režisera, dramaturga i nekadašnjeg ministra kulture i informisanja, održana je danas u Starom dvoru. Od njega su se oprostili prijatelji i saradnici, a o njegovom životu i radu govorili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i glumac Goran Sultanović.

A.K./ATAImages

Odajući poštu svom preminulom prijatelju, Vesić se prisetio zajedničkih trenutaka, obilaska antikvarnica, kao i knjiga u kojima su tražili poruke.

– Ovde su danas knjige i ljudi koji te vole. Poznavali smo se decenijama jer tebe nije bilo moguće ne poznavati. Skroman, komunikativan, neposredan i spreman da sa svakim podeliš i ono što znaš i ono što imaš – rekao je Vesić.

On je naveo da su poslednjih sedam godina blisko sarađivali i da je od Brace Petkovića mnogo naučio o istoriji Beograda, ljudima koji su zadužili naš grad, kulturi, spomenicima, automobilima i crkvi.

– Odlazio sam na tvoje predstave, zajedno smo pripremali ceremoniju otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji. Bio si spreman da svakom pomogneš, jer si osećao nepravdu i patnju. Pre samo nekoliko dana ovde smo se dogovarali o projektovanju novog Muzeja automobila koji će biti ispod Brankovog mosta, a nekoliko dana ranije razgovarali smo sa prijateljima o mojoj novoj knjizi koje ne bi bilo da me ti nisi nagovorio da je napišem. Obećavam da ću završiti Muzej automobila, kako smo se dogovorili, i da će se taj muzej zvati po tebi, jer njegovi eksponati su tvoji, lično si ih dao Gradu Beogradu. Kako bi Sokrat u svojoj završnoj besedi pred sudijama rekao: “Ali već je vreme da odlazim. Ja u smrt, a vi u život. A ko od nas ide ka boljem spasenju, to niko ne zna osim Boga” – rekao je Vesić i pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu Braci Petkoviću, prenosi Telegraf.

A.K./ATAImages

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da mu je posebna čast to što je bio kolega i prijatelj Bratislava Petkovića.

– Opraštamo se od velikog čoveka neizmerne duhovne širine. Divnog, tihog, a komunikativnog. Takođe od marljivog i vrednog, pravednog domaćina i stvaraoca – naglasio je Selaković.

Istakao je da je Petković bio jedan od tvoraca savremenog beogradskog duha, te filigranski poznavalac srpske istorije i kulture.

Glumac Goran Sultanović se zapitao šta treba reći o čoveku sa kojim je drugovao više od pola veka.

– Svako od vas je voleo Bracu na svoj način. On je čovek koji je voleo pozorište, kulturu, automobile, svoj grad i Srbiju i imao vremena da svakome koga sretne posveti nekoliko minuta i pomogne ako može. Ne znam ljude koji su mu nešto nudili, znam samo one koji su od njega nešto tražili. Bratislav Petković je ostavio traga za svog života u našem gradu, napravio prvo privatno pozorište, ostavio gradu Muzej automobila na kojem bi mu pozavideli mnogo veći gradovi od Beograda, bio je čovek plemenite duše i skroman, voleo svoju porodicu, neko ko je ostavio trag u našim životima i trag u vremenu. Zato neću da se opraštam sa njim nego ću poželeti da nastavimo tamo gde smo stali i kažem “doviđenja” – rekao je, između ostalog, Goran Sultanović.

ATA Images/A.K.

Komemoraciji u Starom dvoru prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, članovi porodice, kao i veliki broj poštovalaca i prijatelja.

Bratislav Braca Petković bio je pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja igranih na beogradskim pozorišnim scenama, od kojih su pojedina i ekranizovana. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. godinu i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu.

Pročitajte još

Poznat je i kao kolekcionar oldtajmera, bio je osnivač i direktor Muzeja automobila u Beogradu i vlasnik jedne od najstarijih poslastičarnica u Beogradu.

Bratislav Petković je rođen je 26. septembra 1948. godine u Beogradu. Preminuo je 9. maja u 73. godini života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike