Preminuo slikar Zvonimir Santrač: Bio je svrstan među najznačajnije srpske umetnike 20. veka

12.05.2021

13:03 >> 13:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Najviše će ostati upamćen po instalaciji Balkanski voz sudbine

Preminuo slikar Zvonimir Santrač: Bio je svrstan među najznačajnije srpske umetnike 20. veka
Copyright Printscreen/Youtube/Regionalna TV Banat Vršac

Akademski slikar Zvonimir Santrač, umetnik koji je svojim delima i angažovanjem u oblasti kulture zadužio rodni Vršac i Srbiju, preminuo je danas u 69. godini, posle teške bolesti.

Njegov poseban umetnički izraz, koji je uvek pomerao granice, najviše će ostati upamćen po instalaciji „Balkanski voz sudbine“, koju je 1996. prikazao na železničkoj stanici u Vršcu, a potom i u Novom Sadu i Beogradu.

To je najveća prostorna instalacija realizovana u regionu, koja je inverzijom putničkih vagona u teretne prikazivala umetnikov osvrt na Holokaust, migracije devedesetih godina prošlog veka i u doba globalizacije, a ilustrovala je i degradacijski proces u sistemu finansiranja umetničke produkcije.

Printscreen/Youtube/Regionalna TV Banat Vršac

Santrač je dobitnik brojnih umetničkih nagrada širom bivše Jugoslavije, gde je izlagao i samostalno i grupno. Amerikanci su ga čak svrstali u najznačajnije umetnike sa našeg prostora 20. veka. Autor je i dva značajna vršačka spomenika, posvećena Bori Kostiću i ruskom generalu vršačkog porekla Đorđu Emanuelu Arsenijeviću, koji se nalaze u Ruskom parku u tom gradu.

Poslednjih godina, gotovo do pred smrt, bio je direktor Gradskog muzeja u Vršcu, u čiji rad je uneo mnogo novina.

Pročitajte još

Komemoracija u čast ovog znamenitog Vrščanina biće priređena u petak, 14. maja, u kongresnoj dvorani Centra „Milenijum“, dok će se sahrana obaviti sutradan na Gradskom groblju u Vršcu, prenose „Novosti“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike