Održana komemoracija u znak sećanja na Ivana Klajna

25.05.2021

15:06 >> 19:30

0

Filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, preminuo je 31. marta

Održana komemoracija u znak sećanja na Ivana Klajna
Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Komemoracija u znak sećanja na akademika Ivana Klajna, koji je preminuo 31. marta, održana je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Nakon minuta ćutanja, Zlata Bojović, sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU, u prigodnoj besedi posebnu pažnju posvetila je razvoju Klajnovog znanja i obrazovanja i mnogim nagrađivanim dostignućima, pre svega u oblasti lingvistike i prevođenja.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

– Za svoj visoko cenjeni rad Klajn je više puta bio odlikovan raznim priznanjima, naročito za svoj ”Italijansko-srpski rečnik”, za koji je 1988. godine dobio nagradu Vlade Italije. Kao njegovo najpoznatije delo istaknut je ”Rečnik jezičkih nedoumica”, a priznanja su odnele i knjige ”Razgovori o jeziku” i ”Jezički priručnik” – navela je Bojović.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

O stvaralačkom radu Ivana Klajna govorio je njegov bliski saradnik i kolega, akademik Predrag Piper.

– Klajn je bio veliki ligvista i ostaće upamćena njegova dela poput ”Ispeci pa reci” i ”Uticaji engleskog jezika u italijanskom”. Klajn je dobio važna priznanja kao što su Orden Italijanske zvezde solidarnosti i Povelja Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture – rekao je Piper.

Profesorka Julijana Vučo sa Filološkog fakulteta, zatvorila je komemoraciju srdačnim govorom posvećenim lično Klajnu, koji joj je bio mentor pri izradi magistarskog i doktorskog rada.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Vučo je Klajna opisala kao otvorenog, posvećenog, prijateljski nastrojenog čoveka.

– Klajn je bio odličan sagovornik, a pride i veoma dobar i voljen profesor i inspirativan pedagoški talenat – kazala je Vučo.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Za sam kraj, Vučo je Klajnu oproštaj uputila simbolično, na italijanskom jeziku, oslovivši ga pritom sa “caro professore” (dragi profesore).

Pročitajte još

Filolog, istoričar jezika, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, Ivan Klajn, preminuo je 31. marta u 85. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike