Šta gleda oskarovac: 10 omiljenih filmova Martina Skorsezea

19.12.2020

11:13 >> 17:20

0

Filmovi slavnog režisera nalaze se na spisku velikih majstora tog zanata poput Tarantina, a pogledajte koja ostvarenja on smatra vrhuncem kinematografije

Šta gleda oskarovac: 10 omiljenih filmova Martina Skorsezea
Copyright Profimedia

“Film kakav smo oduvek poznavali, je skoro nestao. Ono čega se bojim je podilaženje ukusima koji su površni. Na filmu više nema dubine. Ono što se čini dubinom je često laka studija karaktera … ali oni proizvode proizvod, a proizvod mora da se proda. Smatram da bi filmovi trebali da dodiruju naša srca i bude našu viziju i menjaju način na koji vidimo stvari. Da nas vode na druga mesta, otvaraju vrata i umove. Filmovi su uspomene na naš život, zato ih moramo održavati u životu”, kazao je jedan od najvećih reditelja Martin Skorseze kada su ga pitali kako vidi budućnost filma.

Ne morate da budete filmofili, a da ste gledali ili bar čuli za neke od najpoznatijih ostvarenja ovog slavnog Amerikanca italijanskog porekla. Među najpoznatijim su svakako “Taksista” “Dobri momci”, “Između života i smrti”, “Zatvoreno ostrvo”, “Dvostruka igra” i najnoviji “Irac”.

Pročitajte još

Njegovi filmovi se čak nalaze na spisku omiljenih ostvarenja poznatih režisera poput Kventina Tarantina, a govoreći u čijim filmovima on  uživa izdvojio je Felinija, Kjubrika, Velsa, Viskontija i druge.

Govoreći o “8½” Federika Felinija hvalio je njegovu slobodu, duboku čežnju, osećaj za inovacije i kompoziciju. Skorseze izdvaja i “Vrtoglavicu” od Hičkoka, naglašavajući njegovu veličinu i divljenje njegovoj hipnotišućoj lepoti. Bez ovog dela, on ne može ni da zamisli svet filma.

Pogledajte 10 omiljenih filmova oskarovca Martina Skorsezea:

1. 2001: A Space Odyssey (1968) – Stanley Kubrick

2. “8½” (1963) – Federico Fellini

3. Ashes and Diamonds (1958) – Andrzej Wajda

4. Citizen Kane (1941) – Orson Welles

5. The Leopard (1963) – Luchino Visconti

6. Paisan (1946) – Roberto Rossellini

7.  Vertigo (1958) – Alfred Hitchcock

8. The River (1951) – Jean Renoir

9. Salvatore Giuliano (1962) – Francesco Rosi

10. The Searchers (1956) – John Ford

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike