Neumorna i u devedesetoj: Legendarna Mira Banjac u novoj glavnoj ulozi

19.09.2020

09:01 >> 17:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Srpska premijera filma Koncentriši se, baba 27. septembra na festivalu filmske režije Liffe u Leskovcu

Neumorna i u devedesetoj: Legendarna Mira Banjac u novoj glavnoj ulozi
Copyright Mira Banjac ATA Images /Antonio Ahel

Jedna od naših najvećih umetnica svih vremena, Mira Banjac, prkosi vremenu i godinama, i u devedestoj godini dokazuje da kada umetnost uđe u krv, u njoj ostaje zauvek. Čuvena Mira i dalje igra sa istim žarom, entuzijazmom i ljubavlju kao na početku karijere, dajući tako svojevrsnu lekciju svima koji koračaju stazama koje je ona, svojim maestralnim talentom, utabala u umetničkoj istoriji ovih prostora. Uvek dostojanstvena, odmerena, vedra, beskrajno duhovita i otvorena, sa cigaretom među prstima i istim sjajem u očima, ova legendarna dama pleni na svakom koraku, a svaka njena uloga se očekuje s velikim nestrpljenjem.

Povodom najnovije, u filmu „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, priznata umetnica je izjavila:

-Znam zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju ja igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve to što je ona osećala iznutra, ja sam morala izneti spolja. Bilo je zahtevno i bilo mi je božanstveno na tom snimanju. Tamo me je zatekao i rođendan, napravili su mi maltene svadbu, bilo je nezaboravno- rekla je legenda domaćeg glumišta.

Uz impresije o filmu Mira ističe i da je Žalica reditelj koji se ne odbija:

ATA Images/Antonio Ahel

-Znala sam i njegovog oca. Bila sam veliki prijatelj sa njim jer sam imala veliku referencu u Sarajevu – pet godina sam bila predsednica Saveta MEŠ-a. Drugo, od Emira Kusturice, Miroslava Ćire Mandića i drugih, tamo su ostali filmovi iza mene, tako da nisam otišla u nepoznato. Otišla sam u „porodicu“ – pojasnila je Mira.

Film „Koncentriši se, baba“ u Srbiji će premijerno biti prikazan 27. septembra na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – „Liffe“, u Narodnom pozorištu Leskovac. Trinaesto izdanje ove manifestacije održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija (Mira Banjac) umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će umreti.

Uz Miru Banjac igraju Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Ðokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike