Pala poslednja klapa „Kamiondžija“! Baja i Žića za volanom zamenili Paju i Jareta

20.09.2020

18:06 >> 19:19

0

U Ubu se večeras snimaju poslednji kadrovi serije koja donosi nove likove i priče, ali i daje omaž velikanima - Pavlu Vuisiću i Miodragu Petroviću Čkalji

Pala poslednja klapa „Kamiondžija“! Baja i Žića za volanom zamenili Paju i Jareta
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Noć je u Ubu. Žuti kamion parkiran je ispred stare kafane, a u njoj za stolom sede dva stara druga – Žića i Baja. Žića poziva konobaricu za još jednu turu…

– Dok se lepo ne o’ladi, pa da nastavimo s poslom? – pita on, na šta Baja odgovora:

– Lako je tebi da obrćeš ture, ti danas ne voziš…, al Žića je uporan:

– Ti voziš, ja pijem, al’ obojica slavimo…

Iz daljine čuje se reditelj Filip Čolović: „Rez! Sjajno! Gotovi smo!“

U Ubu je večeras, nakon četiri meseca i skoro 90 snimajućih dana pala poslednja klapa serije „Kamiondžije“ u kojoj glavne uloge tumače Tihomir Stanić (Žića) i Nenad Jezdić (Baja).

Ekipa našeg portala imala je ekskluzivnu priliku da prisustvuje stvaranju nove priče – omaž onoj kultnoj koja je nastala 1973. godine sa neponovljivim Pajom i Jaretom koje su igrali maestralni Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja.

Tihomir Stanić i Nenad Jezdić s rediteljem Filipom Čolovićem Foto: 24sedam/Goran Sivački

Kako nam za vreme pauze, dok su glumci u šminkernici, objašnjava reditelj, bila je ogromna odgovornost i veliki teret napraviti nove „Kamiondžije“ koje imaju svoje likove i priče i koje će korespondirati sa ovim vremenom.

– Poređenje nije realno, borba ne postoji jer su prve „Kamiondžije“ mit i s te strane to je veliki terat, naročito za moje glumce jer ih upoređuju sa Pajom i Jaretom… Kod nas su Baja i Žića potpuno novi likovi čiji se karakteri negde naslućuju, u smislu prethodnih junaka – objašnjava Čolović.

Iz kafane se čuje: „Pojačaj svetlo, sada snimamo dan“, a reditelj dodaje:

– Želeo sam da napravim i vizuelnu distancu, drugačije je vreme, drugačije snimamo, deluje bajkovito, izmaštano… Već u prvoj epizodi skidam taj teret tako što moji junaci prepoznaju Paju i Jareta kao naše velike jugoslovenske glumce i tako dobijaju ideju da započnu celu priču…

Na pitanje ko su danas kamionžije i kako će ih gledati publika nakon pola veka, ističe da ga je u tome najviše zapanjio tekst Gordana Mihića koji je pisao scenario za obe serije.

– Neverovatno je koliko se promenio ugao gledanja. Paja i Jare su bili heroji socijalističkog društva. Njih je Mihić tako i pisao – oni upadaju u razne probleme, vidi se nemoć tog sistema, te su ih ljudi doživljavali kao heroje. Moj Baja i Žića, s druge strane, koliko god da su bili takođe mali ljudi, marginalizovani, oni su u pravom smislu reči poraženi u kapitalističkom sistemu. Oni više nisu heroji, oni su dva autsajdera koji nemaju dovoljno para da započnu svoj posao… Mislim da će ih klinci tako i gledati…- smatra reditelj.

Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja Printscreen/Youtube

Ono čime se najviše ponosi, kako kaže, je što u moru serija koje se bave negativnim vrednostima, nove „Kamiondžije“ su uspele da bez psovki propagiraju ispravno ponašanje.

– Moji junaci su topli, dobri, ispravni, čak na naivan način ističemo sve te njihove dobre postupke… A najveći pogodak su svakako sjajan tandem – Tika Stanić i Nenad Jezdić. Njih će publika odmah zavoleti…

… Organizator  ga u tom trenutku obaveštava da je set spreman i da je Tihomir Stanić na poziciji u kafani, a mi uspevamo na trenutak da porazgovaramo s glumcem i upitamo ga kako je bilo snimati u okolnostima pandemije i kakav  je osećaj sada kada je došao kraj snimanju?!

– Umoran jesam, ali bih sve mogao još toliko. Osetili smo radost stvaranja uprkos svim okolnostima. Priznajem, bilo je straha i pritiska jer je ipak nepoznata situacija za sve nas. Sve vreme u mislima stoji da bi celo snimanje moralo da se stopira kada bi se samo jedan od nas dvojice razboleo… – objašnjava Stanić.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Pitamo i da li je postojao, pored pomenutog, i teret zbog slave prvih „Kamiondžija“, a na to odgovora – da za takvo opterećenje nikada nije znao.

– Na prvom času mojim studentima kažem ono što sam ja čuo od svojih profesora: „Sve je već inače viđeno, odigrano, snimljeno, sve se već desilo… Jedino što nikad nije – to je ti u toj ulozi.“ Dakle, ja u ovoj ulozi, bez ikakvog straha od poređenja, bez ikakve ambicije da se takmičimo. Ovo je stvaralačka, a ne takmičarska disciplina. Meni lično je olakšavajuća okolnost što vrlo dobro poznajem Jezdića, znam ga od njegovih početaka, prvu ulogu je igrao sa mnom, tako da smo uživali svakoga dana – kaže i za kraj dodaje:

– Žića je simbol izneverenih društvenih očekivanja i propadanja…

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Kamere se okreću ka velikom žutom kamionu, u njemu se pale svetla i ulazi Nenad Jezdić, pozdravlja ekipu i čuje se „Akcija!“.

Foto: 24sedam/Goran Sivački

Poslednji kadrovi se dorađuju do kasno u noć, a gledaoce očekuju nove „Kamiondžije“ od decembra na Prvom kanalu RTS.

U seriji igra 150 glumaca, a među njima i Jelena Stupljanin, Paulina Manov, Danina Jeftić, Iva Ilinčić, Nebojša Ilić, Bojan Dimitrijević, Marko Gvero…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike