Andrea Bočeli: Glas pretvoren u oči

23.09.2020 | 09:26 >> 09:07

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih umetnika sveta

Copyright Profimedia

Kada se izgovori, njegovo ime pomalo zvuči kao ime nekog slavnog italijanskog renesansnog slikara, čija su dela rasuta po galerijama i muzejima, ostavljena svetu da im se divi i prenosi njihovu lepotu od usta do usta, od pogleda do pogleda. Andrea Bočeli slika glasom, uzimajući pažljivo sa svoje bogate i autentične palete kap one emocije ka kojoj ga, u tom trenutku, vode njegov vanserijski dar i njegovo srce. Platno na kome slika vidi samo on, a mi ga osećamo kroz filigranske reljefe njegove duše koje nam pruža kroz pesmu, navodeći nas da, svaki put kada ga slušamo, zatvorimo oči. Zato je njegova tama, u stvari, svetlost. On vidi svojom muzikom. U tome je njegova tajna.

Copyright Profimedia

Svetska slava nije oduzela ništa od njegovog italijanskog šarma. Nije dozvolio da mu popularnost, muzička industrija i pravila šou-biznisa zamagle osmeh, šmek, gospodstvenost, harizmu i putokaze koje već decenijama prati kao jedan od najvećih u umetnosti za koju je rođen. A rođen je 22. septembra 1958. godine u mestu Lajatiko, u blizini Pize. Patina Toskane mu je od malih nogu bojila stvarnost i glasne žice, okružujući ga muzikom, vinom i lepotom života.

Kao student prava, često je nastupao po barovima pevajući evergrine Šarla Aznavura, Edit Pjaf i Sinatre. Seta u njegovom glasu potiče iz iskona podneblja u kom je rođen, brušena odabirom repertoara koji je najviše prijao njegovom senzibilitetu.

Posle nekog vremena napušta studije i odlazi u Torino na vokalno usavršavanje kod svog idola Franka Korelija, a prelomni trenutak njegovog života i početak velike karijere dešava se 1992. godine, kada odlazi na audiciju koju je organizovao poznati italijanski pevač Cukero, u potrazi za tenorom koji bi snimio demo snimak sa Lučanom Pavarotijem za duet „Miserere“.

Bočeli osvaja Pavarotija svojim talentom, već sledeće godine nastupa na „Sanremu“ i svet saznaje za njegovo ime i glas. Uporedo sa karijerom u popularnoj muzici, niže uspehe i u sferi opere. Godine 1994. briljira u Verdijevoj „Ledi Magbet“, i njegov opus postaje kompletan, a publika i poznavaoci muzičke umetnosti shvataju da pred sobom imaju novu veliku zvezdu.

Copyright Profimedia/Marco Armiliato

Iako je rođen sa oštećenim vidom, ta činjenica ni u jednom momentu nije zaustavila njegov put ka zvezdama, kao ni nesreća na fudbalskoj utakmici, u dvanaestoj godini, kada ga je lopta udarila u glavu i njegove oči su zauvek utonule u mrak.

Ipak, uspeo je da u njima sačuva svetlost i nastavi putem za koji je bio predodređen. Muzika mu je tada bila jedina uteha. Naučio je Brajevu azbuku ne bi li „čitao“ note i počeo da svira klavir. Danas, posle milionskih tiraža, svetskih turneja, dueta sa najvećim zvezdama na planeti i ogromne slave, Bočeli i dalje slika glasom kojim je ostavio neizbrisiv trag.

Klasičnoj muzici je dao novu dimenziju, spajajući je suptilno, ali snažno i upečatljivo sa popularnim trendovima, postavši tako umetnik koji prija svim generacijama. Pesma “Con Te Partiro” (Sa tobom ću poći) postala je njegova elegija koju i danas šalje u svet morem, sa obale Toskane, gde živi u gradiću Forte dei Marmi. Iz prvog braka sa Enrikom Čencati ima sinove Ejmosa i Matea, a sa drugom suprugom Veronikom Berti ćerku Virdžiniju. Godine 2010. dobio je svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, a čuvena je izreka koja možda najslikovitije opisuje ovog umetnika: “Kada bi Bog mogao da peva, pevao bi kao Andrea Bočeli”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam