Ova tri velika muzičara rođena su istog dana

30.10.2020

21:34 >> 13:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Rej Čarls, Hulio Iglesias i Brus Springstin dele planetarnu slavu, ali i isti datum rođenja

Ova tri velika muzičara rođena su istog dana
Copyright Profimedia

Ne dešava se tako često da se poklope datumi rođenja tri svetski poznata umetnika, kao što je to slučaj sa današnjim danom, kada su rođeni čuveni Rej Čarls, Hulio Iglesias i Brus Springstin. Svako na svoj način, i u svom muzičkom žanru, obeležio je jedno vreme i ostavio značajan trag u muzičkoj umetnosti, kao i među generacijama obožavalaca koji i danas poštuju njihovo delo.

Rej Čarls je rođen 1930. godine u Džordžiji, i jedan je od začetnika „soul“ žanra, pedesetih godina prošlog veka. Stvorio je svoj autentični stil, kombinujući bluz, gospel, pop, kantri i džez, i tako ušao u istoriju. Bio je tekstopisac, muzičar i kompozitor. Njegov prvi veliki hit bio je singl „I Got a Woman“ iz 1954. godine. Frenk Sinatra ga je nazvao „jedinim pravim genijem u šou-biznisu, a časopis „Rolling Stone“ ga je svrstao na 10. mesto svoje liste 100 najvećih umetnika svih vremena. Od svoje sedme godine je bio potpuno slep, jer je počeo da gubi vid u ranom detinjstvu, usled porodične tragedije, kada se njegov mlađi brat udavio u kofi sa vodom. Ipak, to ga nije sprečilo da postane jedan od najvećih u svojoj muzici za koju je izjavio: „Rođen sam sa muzikom u sebi. Muzika je deo mene. Kao moja rebra, moji bubrezi, moja jetra, moje srce. Kao moja krv. To je sila koja je već bila u meni kada sam došao na svet. Bila je za mene potreba, kao hrana ili voda.“. Celog života se borio sa zavisnošću od narkotika. Napustio nas je 2004. godine u 73. godini života. Tokom karijere objavio je preko stotinu ploča i održao više od deset hiljada koncerata.

Čuveni Španac, Hulio Iglesias, rođen je 1943. godine u Madridu. Objavio je 77 albuma i prodao preko 300 miliona ploča i diskova širom planete. Od samog starta karijere osvajao je ženski deo publike svojim šarmom, izgledom i romantičnim pesmama koje su pozivale na ples, ljubav i strast. Jedan je od deset najuspešnijih komercijalnih muzičkih umetnika u istoriji. Osim na španskom, pevao je na italijanskom, portugalskom, engleskom, nemačkom i francuskom. Maštao je o sportskoj karijeri, ali ga je saobraćajna nesreća u kojoj je povredio kičmu i godinu i po dana bio prikovan za krevet u tome sprečila. Lekari su imali loše prognoze, savetujući ga da se navikne na invalidska kolica. Ipak, nije želeo da se preda i noću je puzao po sobi, ne bi li pobedio bol i prohodao. U bolnici je iskomponovao svoju prvu pesmu „La vida sigue igual“. Uspeo je da pobedi, preokrene život i postane jedan od najpopularnijih pevača na planeti. 1984. godine objavljuje album „1100 Bel Air Place“ kojim stiče status svetske zvezde. Njegovi albumi su dostizali milionske tiraže, a koncerti su bili rasprodati za samo nekoliko dana. Više ne snima albume, ali je muzika i dalje njegova najveća ljubav. Iz dva braka ima osmoro dece, od kojih je najpoznatiji Enrike Iglesias, koji je pošao očevim stopama.

Brus Springstin je rođen 1949. godine i uskoro objavljuje novi album pod nazivom “Letter To You”, koji je snimio za samo pet dana. Aktivan i u sedamdeset prvoj godini, ovaj vrsni muzičar i dalje pleni svojom harizmom ne odustajući od kvaliteta svoje muzike koji neguje decenijama. Gitara je i dalje njegov životni saputnik, a bez obzira na to što su ga na početku karijere smatrali naslednikom Elvisa Preslija, na njegovo stvaralaštvo je više uticala rok i ritam i bluz muzika šezdesetih godina prošlog veka. Bio je buntovnik koga je više zanimao rokenrol od obrazovanja. Čuveni „The Boss“, kako su ga zvali, posle mukotrpnog perioda borbe da se dokaže i svetu predstavi svoju muziku i umetnički izraz, snimio je jedan od najznačajnijih rok albuma svih vremena, „Born to Run“, 1975. godine. Od tada ispisuje istoriju rokenrola kao jedan od njegovih najslavnijih predstavnika. Njegove pesme su bile inspirisane ljudima iz američkih predgrađa, posebno iz njegovog rodnog Nju Džersija, koji su suočeni sa egzistencijalnim problemima, ali ih je on predstavljao na emotivan i romantičan način. Kasnije je počeo da piše i peva o socijalno-političkim temama, posebno o problemima američke radničke klase i da se poistovećuje sa progresivnom politikom. Njegova pesma „Born in the U.S.A“ je bila toliko popularna da su ga tokom predsedničke kampanje, 1984. godine, svojatali i Ronald Regan i Volter Mondejl, pogrešno tumačeći pesmu kao patriotsku, a ona je, u stvari, bila kritika posledica Vijetnamskog rata. U karijeri je osvojio niz najvećih priznanja kao što su Oskar, Toni, Zlatni Globus, dvadeset Gremi nagrada, Predsednička medalja slobode…Snimio je albume koji se smatraju remek-delima: “Born in the U.S.A.”, “The River”, “Born to Run”, “Nebraska”, “Darkness on the Edge of Town” i mnoge druge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike