Sofija Juričan: 24sedam razmišljam o...

25.09.2020

15:16 >> 18:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Umetnost je njen život, a ovo je njen izbor

Sofija Juričan: 24sedam razmišljam o...
Copyright Promo/Teodora Ćirić

Glumica Sofija Juričan rođena je 1981. godine u Pančevu, odakle je osvojila scene mnogih beogradskih pozorišta, male ekrane i, ono što je najvažnije, publiku, koja ju je zavolela kako zbog uloga, tako i zbog neposrednosti i prirodnosti. Uskoro ćemo je gledati u dve nove predstave u Ateljeu 212, „Dabogda te majka rodila“ i „Jedan Pikaso“, a u međuvremenu, kroz osvrt na male umetničke i životne sekvence za našu rubriku koji slobodno možemo nazvati Sofijin izbor, poznata glumica otkriva mnogo o sebi, svom životu, stavovima, interesovanjima, ali i osećanjima.

Film kom se uvek vraćate?

„Život je lep“, Roberta Beninjija, jer jeste lep, uprkos svemu što u njemu može da nas snađe. Ovaj film je uspeo gotovo nemoguće – da prikaže i uveri nas u veličanstvenost i lepotu života, i to usred najstrašnijih okolnosti koje civilizacija beleži, kakve su bile tokom Drugog svetskog  rata. Lepota života ipak je, na kraju, oslonjena na nas same, i niko nam je ne može oduzeti, iako nam se često čini da nije tako, i u tom smislu korona je novo civilizacijsko iskušenje.

Pozorišna predstava koju nikada nećete zaboraviti?

Na Bitefu, 2003. godine, imala sam priliku da vidim predstavu velikog Boba Vilsona „Vojcek“. Još sam bila studentkinja, gledala sam buduće kolege i pitala se da li su to zaista živi ljudi, da li je moguće da biti glumac znači biti sposoban za tako nešto, toliko su bili virtuozni. Bila je to predstava fantastičnih slika i boja koje su se smenjivale na muziku Toma VejTsa, koja nas je sve dovodila do suza i katarze. Bila sam zaljubljena u sve ono što vidim ispred sebe  i pomislila sam: Ovo ja želim da živim i radim.

Knjiga koja vas je promenila?

Knjige su menjale moj pogled na različite situacije, ljude i sam život, prevaspitavale me, podučavale, edukovale i nadomešćivale tuđim iskustvom moje iskustvo. Volim psihologiju, oduvek je bila predmet mog interesovanja, ali i neodvojivi deo moje profesije, pa sam tako najviše i volela da se bavim ljudskom dušom i psihom, kao neiscrpnim temama od presudne važnosti za život i smisao svih i svega u njemu. Teško je izdvojiti jednu, svi veliki pisci, od Čehova i Dostojevskog, preko Frojda i Junga, do Skota Peka i Ekarta Tola, zadužili su nas, u nadi da ćemo naučiti da cenimo život i živimo u sadašnjem trenutku.

Putovanje koje ćete zauvek pamtiti?

Dosta sam putovala, i to smatram velikom srećom i privilegijom, pogotovo kad se uzme u obzir da pripadam generaciji koju su zahvatili ratovi, sankcije, bombardovanje i nemaština. U najrazličitijim mestima, širom planete, našla sam se najviše kao ambasador i edukator različitih ogranaka UN (UNFPA, Y-Peer), radeći na prevenciji HIV/AIDS-a, i uopšte na rešavanju problema mladih i vulnerabilnih grupa. Meksiko Siti je jedan od onih gradova koji nikoga ne ostavljaju  ravnodušnim. Sav je sazdan od kontrasta, boja, smešten između piramida i mora, istorijski autentičan u svemu što čini život u njemu. Ljudi koje sam tamo upoznala čine ga dodatno prijemčivim, baš kao što je i naš Beograd.

Mesto na koje uvek iznova odlazite?

Krf. I moje Ostrvo spasa.

Pesma koja budi uspomene?

Uspavanke, neke stare pesme koje su se slušale na Radio Beogradu, u kući mojih bake i deke, i uz koje sam igrala u Skadarliji kao dete, teme iz poznatih serija mog detinjstva, izvorne pesme koje mi je mama pevala dok me je vozila u crvenom „renou 4”, rokenrol hitovi uz koje sam igrala s tatom… Uz sve njih se podjednako naježim i sve su moje.

Ličnost koja je obeležila vaš život i karijeru?

Teško da je to samo jedna osoba. Svi koji su me formirali, voleli i grdili, podizali, vaspitavali i bili uz mene u važnim tačkama i prekretnicama. Prijatelji, profesori, psihijatri, porodica, ljubavi, i svako od njih bio je prvi među jednakima u nekom periodu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike