Zafranović o odlasku Paskaljevića: Ruka naše praške petorke ostala je bez jednog prsta

27.09.2020

18:31 >> 15:15

0

Čuveni reditelj prisetio se druženja i stvaranja na Akademiji u Pragu, gde su on i preminuli kolega studirali sa Goranom Markovićem, Rajkom Grlićem i Srđan

Zafranović o odlasku Paskaljevića: Ruka naše praške petorke ostala je bez jednog prsta
Copyright Lordan Zafranović, Goran Paskaljević Antonio Ahel/ATAImages

Goran Paskaljević zauvek je juče napustio petorku „Praške škole“, kako su ih kritičari nazvali, a u okviru koje je zajedno sa Lordanom Zafranovićem, Goranom Markovićem, Rajkom Grlićem i Srđanom Karanovićem, svojim kultnim ostvarenjima kreirao istoriju filma na našim prostorima.

Zafranović se u razgovoru za naš portal prisetio studentskih dana na Akademiji u Pragu, kada su na drugoj godini Grlić i on upoznali „mladog zaljubljenika u film“.

– Tužan sam. Sećam se kada smo ga videli na Akademiji. Bio je tako čist, nevin, beskrajno zaljubljen u film. Pomagali smo mu i pružali podršku kad god smo mogli. Uvek sam ga nekako doživljavao kao naše dete. Od tih dana na Akademiji, pa do danas, ostali smo prijatelji i kolege, iako smo veoma različiti – priča režiser.

Podseća da su ih kritičari brzo svrstali u „prašku školu“, iako su se dosta razlikovali po estetici norme i doživljaju filma, međutim, do danas su nastavili da sarađuju i da se druže.

Antonio Ahel/ATAImages

– Paskaljević je među nama uvek bio izraziti realista, kroz svoje filmove držao se poetike realnosti i vrlo talentovano provlačio propagandu filma svuda po svetu. Do poslednjeg daha pravio je film. Mogao je i planirao mnogo, zato je njegov odlazak preveliki gubitak za kinematografiju – kaže Zafranović i setno dodaje:

– Nas petorica bili smo kao jedna ruka sa pet prstiju, a sada se osećamo kao da nam je jedan prst odsečen. Goran je bio brižan prijatelj i svaki put kada smo imali priliku da se susretnemo bilo je pravo zadovoljstvo. Kada je planirao neki novi projekat uvek me je konsultovao, što sam veoma cenio, jer sam verovao da je on čovek čiji svaki sledeći film bude još bolji. Veselio se zaljubljenički kad god bi imao novu ideju, a imao ih je mnogo…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike